Tekst z archiwum "Rzeczpospolitej"

Przekąski układamy na talerzykach lub w miseczkach i umieszczamy na tacy. Do picia serwujemy wytrawne wino musujące‚ np. hiszpańską cavę w smukłych kieliszkach zwężanych ku górze‚ tzw. fletach.

Śliwki w boczku

6 śliwek suszonych, 6 cienkich plastrów wędzonego boczkupieprz‚ sól‚ trochę sherry. Śliwki moczyć w sherry co najmniej 10 minut. Odsączyć. Posolić i popieprzyć. Każdą śliwkę owinąć plasterkiem boczku i spiąć wykałaczką. Piec w temperaturze 180 stopni około 15 min.

Daktyle z chorizo

6 świeżych daktyli, kawałek hiszpańskiej kiełbasy chorizo, kminek‚ pieprz cayenne. Daktyle pozbawić pestek. Do środka włożyć paseczek kiełbasy chorizo. Zamknąć. Lekko spryskać wodą. Obtoczyć w kminku i pieprzu cayenne. Nadziać na wykałaczki. Piec w ok. 180 stopniach około 15 min.

Serek kozi na ananasie

2 plastry świeżego ananasa, 2 małe okrągłe kozie serki, łyżka miodu, trochę słodkiej papryki. Plastry ananasa położyć na kawałkach folii aluminiowej. Na każdym plastrze ułożyć kozi serek. Miód podgrzać i posmarować nim serki‚ wierzch oprószyć słodką papryką. Folię zwinąć tak‚ by powstała paczuszka. Piec 10 minut. Podawać w folii.

Figi z prosciutto

2 figi, 2 plastry szynki parmeńskiej (prosciutto), łyżka serka mascarpone, łyżka brandy, truskawki‚ łyżka octu balsamicznego. Figi umyć‚ naciąć głęboko na krzyż (nie przecinać do końca). Owinąć każdą plastrem szynki‚ spiąć z boku wykałaczką. W nacięcie włożyć trochę serka mascarpone. Figi skropić brandy. Włożyć do piekarnika na 5 – 10 minut. Szynka powinna się przyrumienić. Zmiksować kilka truskawek‚ wymieszać z łyżką octu balsamicznego. Polać figi.

Grillowane krewetki

8 dużych krewetek w skorupkach, łyżka oliwyz oliwek z pierwszego tłoczenia, ząbek czosnku, odrobina soli morskiej mielonej w młynku, whiskySkorupki krewetek i krewetki naciąć wzdłuż grzbietu‚ usunąć czarną żyłkę. Skorupki zostawić‚ krewetki grillowane w skorupkach są bardziej soczyste. Wymieszać je z oliwą‚ posiekanym czosnkiem i solą‚ skropić whisky. Zostawić na 15 minut (lub całą noc) w chłodnym miejscu. Krewetki ułożyć na blasze‚ piec 3 minuty‚ odwrócić‚ piec 3 minuty. Cztery krewetki zalać w miseczce sosem chilli‚ cztery w drugiej miseczce sosem żeńszeniowym. Jeść palcami.

Sos chilli: 2 łyżki masła‚ chilli w proszku lub pokrojona papryczka chilli (w ilości dowolnej‚ np. łyżeczka)‚ łyżka świeżo posiekanej pietruszki‚ świeżo zmielony pieprz‚ łyżka soku z cytryny‚ odrobina soli – w rondelku rozpuścić masło‚ dodać chilli‚ pietruszkę‚ sól i pieprz‚ zagotować‚ zdjąć z ognia‚ dodać sok z cytryny.

Sos żeńszeniowy: drobno posiekana dymka‚ starty mały kawałek korzenia imbiru‚ łyżka sherry‚ łyżka syropu żeńszeniowego‚ łyżka sosu sojowego – składniki wymieszać w rondelku‚ doprowadzić do wrzenia‚ gotować na wolnym ogniu 2 minuty.

Autopromocja
SZKOLENIE

Pozyskiwanie sponsorów przez instytucje nauki, kultury i sportu

WEŹ UDZIAŁ

Jabłka zapiekane z przyprawami korzennymi

2 słodkie kruche jabłka‚ np. Ligol, 2 łyżki mleka skondensowanegomały kieliszek sherry, łyżka miodu, sok z jednej cytryny, dwie łyżki konfitury z róży, cynamon‚ goździki‚ skórka z cytryny, trochę masła. Moczyć czyste jabłka w wodzie z cytryną przez 10 minut. Z jabłek wydrążyć gniazda nasienne. W środki owoców wlać mleko skondensowane wymieszane z miodem‚ cytryną‚ cynamonem i goździkami. Skropić likierem‚ na każdym położyć wiórek masła. Na wierzchu położyć łyżkę konfitur. Włożyć jabłka do naczynia żaroodpornego‚ wlać do niego pół szklanki wody. Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni.

Kulki serowe

40 dag półtłustego twarogu, 15 dag suszonej‚ ostrej kiełbasy, kilka łyżek gęstej kwaśnej śmietany, słodka papryka w proszku, sól. Kiełbasę pokroić w kosteczkę. Twaróg rozgnieść widelcem. Wymieszać ze śmietaną i kiełbasą‚ posolić. Formować kulki wielkości włoskiego orzecha. Obtaczać w papryce. Można też twaróg wymieszać z rozdrobnioną wędzoną makrelą lub odsączoną z oleju‚ rozgniecioną widelcem sardynką‚ skórką cytrynową i solą. Kulki obtaczać w posiekanej natce pietruszki. Można także zrobić słodkie kulki z twarogu wymieszanego z utartym świeżym imbirem i miodem. Obtaczać w proszku curry. Śmietany używać według potrzeb.

Szaszłyki z wątróbki i śliwek

50 dag wątróbek kurzych, cebula, paczka mrożonych śliwek, duże jabłko, kieliszek koniaku, tymianek‚ sól‚ pieprz, olej, mąka. Jabłka umyć‚ pokroić w ósemki, cebulę w ćwiartki. Wątróbkę pokroić na kawałki‚ obtoczyć w mące‚ usmażyć na bardzo gorącym tłuszczu przez minutę z każdej strony‚ odłożyć‚ posolić i popieprzyć. Na tym samym tłuszczu zeszklić cebulę‚ dodać zamrożone śliwki i jabłka‚ podsmażyć. Odstawić. Po wystygnięciu nabijać jedno po drugim na patyki do szaszłyków. Skropić szaszłyki koniakiem‚ obsypać tymiankiem. Ułożyć na blasze. Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na kwadrans.

Kolorowe kanapeczki

Pumpernikiel, ser topiony, kminek‚ słodka i ostra papryka w proszku‚ drobno posiekana pietruszka. Posmarować serkiem pumpernikiel‚ pociąć na kwadraty. Wysypać przyprawy i pietruszkę na talerzyki. Przykładać kanapki serem do dołu do przypraw. Można też wysypywać na serze strużki różnych przypraw. Można wykroić z pumpernikla różne kształty foremkami do ciasta.

Grudzień 2007