Smaczny deser z kaszy

Indyjski „Smak curry" w kinach od 14 lutego. Z tej okazji prezentujemy przepisy kuchni indyjskiej, dzisiaj czasz na khir

Publikacja: 05.02.2014 13:27

Smaczny deser z kaszy

Foto: materiały prasowe

KHIR, czyli DESER Z KASZY BULGUR

Czas przygotowania: 15 minut Czas oczekiwania: 15 minut

Składniki: 1/4 szklanki kaszy bulgur

1 szklanka wody

1 szklanka mleka

2 łyżki cukru

1/2 łyżki świeżo utłuczonych ziaren kardamonu

1 łyżeczka kurkumy

12 migdałów bez skórki

Kaszę wkładamy do miski, zalewamy wodą i odstawiamy na 15 minut. Odcedzamy ją z wody, wkładamy do rondelka. Do kaszy dodajemy mleko z cukrem, kurkumę i doprowadzamy do wrzenia mieszając. Zdejmujemy z ognia, studzimy. Dodajemy kardamon i migdały. Mieszamy, przekładamy do miseczek i podajemy.

Przepis i zdjęcie pochodzą z bloga Crust & Dust - www.crustanddust.pl

KHIR, czyli DESER Z KASZY BULGUR

Czas przygotowania: 15 minut Czas oczekiwania: 15 minut

Pozostało jeszcze 89% artykułu
Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem