Czy luksus musi być drogi?

Im bardziej stać nas na luksus, tym bardziej ostentacja na świecie staje się démodé.

Aktualizacja: 23.07.2015 20:14 Publikacja: 23.07.2015 18:06

Czy luksus musi być drogi?

Foto: 123rf.com

Kuchnia ekskluzywna, haute cuisine, zmęczona wyraźnie sztywną formą i przewidywalnością, z ulgą wymyka się ku miejscom ze swobodniejszą muzyką, niższymi sufitami i przyćmionym światłem.Nie w modzie szastanie grubymi plikami międzynarodowej waluty, prężenie się znad wykrochmalonych obrusów i bywanie w miejscach, w których trudno policzyć guziki w liberii portiera i sztućce poukładane wokół talerzy. Śmietanka towarzyska przenosi się do konceptów restauracyjnych, wyglądających mniej formalnie, czasami z pozoru niemal klubowo.

Najbardziej utalentowani szefowie kuchni na świecie chyłkiem otwierają lokale w stylu bistro, a nawet street food, bawiąc się formą, nie wyzbywając jednocześnie kunsztu. Obsługa wystudiowaną nonszalancją maskuje wiedzę i znakomite maniery. Zawsze do usług, jednak bez epatowania i onieśmielania gości detalami.

Dostęp na ROK tylko za 79zł z Płatnościami powtarzalnymi BLIK

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Kultura
Wystawa finalistów Young Design 2025 już otwarta
Kultura
Krakowska wystawa daje niepowtarzalną szansę poznania sztuki rumuńskiej
Kultura
Nie żyje Ewa Dałkowska. Aktorka miała 78 lat
Materiał Promocyjny
Bank Pekao nagrodzony w konkursie The Drum Awards for Marketing EMEA za działania w Fortnite
Kultura
„Rytuał”, czyli tajemnica Karkonoszy. Rozmowa z Wojciechem Chmielarzem