Czy luksus musi być drogi?

Im bardziej stać nas na luksus, tym bardziej ostentacja na świecie staje się démodé.

Aktualizacja: 23.07.2015 20:14 Publikacja: 23.07.2015 18:06

Czy luksus musi być drogi?

Foto: 123rf.com

Kuchnia ekskluzywna, haute cuisine, zmęczona wyraźnie sztywną formą i przewidywalnością, z ulgą wymyka się ku miejscom ze swobodniejszą muzyką, niższymi sufitami i przyćmionym światłem.Nie w modzie szastanie grubymi plikami międzynarodowej waluty, prężenie się znad wykrochmalonych obrusów i bywanie w miejscach, w których trudno policzyć guziki w liberii portiera i sztućce poukładane wokół talerzy. Śmietanka towarzyska przenosi się do konceptów restauracyjnych, wyglądających mniej formalnie, czasami z pozoru niemal klubowo.

Najbardziej utalentowani szefowie kuchni na świecie chyłkiem otwierają lokale w stylu bistro, a nawet street food, bawiąc się formą, nie wyzbywając jednocześnie kunsztu. Obsługa wystudiowaną nonszalancją maskuje wiedzę i znakomite maniery. Zawsze do usług, jednak bez epatowania i onieśmielania gości detalami.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Kultura
Przemo Łukasik i Łukasz Zagała odebrali w Warszawie Nagrodę Honorowa SARP 2024
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Muzeum otwarte - muzeum zamknięte, czyli trudne życie MSN
Kultura
Program kulturalny polskiej prezydencji w Radzie UE 2025
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali