Reklama

KONKURS: Wygraj "Żółty Przewodnik" Gault & Millau

Bez obaw, to nie będzie kolejna apoteoza Wigilii.

Aktualizacja: 18.12.2015 11:01 Publikacja: 17.12.2015 20:03

 Większość z nas już przeżyła przynajmniej jedną kolację wigilijną w tym roku, a rekordziści zaliczyli ich ponad pół tuzina. Po takim maratonie trudno zachwycać się śledziem, grzybową i kapustą z grochem w przeddzień prawdziwych świąt w gronie najbliższych.

Dla odświeżenia palety natomiast podzielę się zachwytem nad pewną niezwykłą kolacją, którą miałam przyjemność zjeść kilka dni temu w niebanalnym towarzystwie w hali Stoczni Gdańskiej. Ascetyczny temat wieczoru, wsparty surową scenerią, stanął na przekór migającym wokół kolorowym światełkom. Tym mocniej odcisnął się w wyobraźni uczestników. Inspiracją był bowiem jadłospis stoczniowców przełomu lat 70. i 80. Pomysłodawcą i realizatorem wydarzenia jest jeden z najzdolniejszych szefów kuchni młodego pokolenia, Adrian Klonowski, zdobywca tytułu Młody Talent 2016 Gault & Millau. Na co dzień szefuje w gdańskiej restauracji Metamorfoza, gdzie serwuje kuchnię nowoczesną, kreatywną i wyrafinowaną.

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Kultura
Wizerunek to potęga: pantofelki kochanki Edwarda VIII na Zamku Królewskim
Materiał Promocyjny
Buduj z nami silniejszą Europę!
Kultura
Czytanie ma tylko dobre strony
Kultura
Popkulturowa kariera „Stańczyka", czyli od muralu w Paryżu do okładki płyty Lady Gaga
Kultura
Polski projekt z nagrodą DesignEuropa Awards 2025
Kultura
Czy Warszawa jest dobrym miastem dla seniorów? Pokażą starość z różnych perspektyw
Reklama
Reklama