Kultura i sztuka pizzy

Włosi starają się dołączyć neapolitańską pizzę do międzynarodowej listy niematerialnych skarbów kultury UNESCO.

Publikacja: 17.03.2016 17:54

Fot. Naltik

Fot. Naltik

Foto: 123RF

Chcą w ten sposób odróżnić swój przysmak np. od pizzy nowojorskiej. Prawdziwa pizza neapolitańska, tłumaczą, występuje tylko w dwóch odmianach: marinara (pomidory, oliwa, oregano, czosnek) i margherita (pomidory, oliwa, mozarella lub fior di latte, ser tarty, bazylia). Ciasto składa się wyłącznie z mąki pszennej, drożdży, soli morskiej, wody. Należy je wyrabiać ręcznie lub z użyciem mieszadła na niskich obrotach. Placek uformowany bez pomocy wałka powinien mieć nie więcej niż 3 mm grubości.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Muzeum otwarte - muzeum zamknięte, czyli trudne życie MSN
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Kultura
Program kulturalny polskiej prezydencji w Radzie UE 2025
Kultura
Arcydzieła z muzeum w Kijowie po raz pierwszy w Polsce
Kultura
Podcast „Komisja Kultury”: Seriale roku, rok seriali
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Kultura
Laury dla laureatek Nobla