Reklama

Kultura i sztuka pizzy

Włosi starają się dołączyć neapolitańską pizzę do międzynarodowej listy niematerialnych skarbów kultury UNESCO.

Publikacja: 17.03.2016 17:54

Fot. Naltik

Fot. Naltik

Foto: 123RF

Chcą w ten sposób odróżnić swój przysmak np. od pizzy nowojorskiej. Prawdziwa pizza neapolitańska, tłumaczą, występuje tylko w dwóch odmianach: marinara (pomidory, oliwa, oregano, czosnek) i margherita (pomidory, oliwa, mozarella lub fior di latte, ser tarty, bazylia). Ciasto składa się wyłącznie z mąki pszennej, drożdży, soli morskiej, wody. Należy je wyrabiać ręcznie lub z użyciem mieszadła na niskich obrotach. Placek uformowany bez pomocy wałka powinien mieć nie więcej niż 3 mm grubości.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Kultura
1 procent od smartfona dla twórców, wykonawców i producentów
Patronat Rzeczpospolitej
„Biały Kruk” – trwa nabór do konkursu dla dziennikarzy mediów lokalnych
Kultura
Unikatowa kolekcja oraz sposoby jej widzenia
Patronat Rzeczpospolitej
Trwa nabór do konkursu Dobry Wzór 2025
Kultura
Żywioły Billa Violi na niezwykłej wystawie w Toruniu
Materiał Promocyjny
Nie tylko okna. VELUX Polska inwestuje w ludzi, wspólnotę i przyszłość
Reklama
Reklama