Kultura i sztuka pizzy

Włosi starają się dołączyć neapolitańską pizzę do międzynarodowej listy niematerialnych skarbów kultury UNESCO.

Publikacja: 17.03.2016 17:54

Fot. Naltik

Fot. Naltik

Foto: 123RF

Chcą w ten sposób odróżnić swój przysmak np. od pizzy nowojorskiej. Prawdziwa pizza neapolitańska, tłumaczą, występuje tylko w dwóch odmianach: marinara (pomidory, oliwa, oregano, czosnek) i margherita (pomidory, oliwa, mozarella lub fior di latte, ser tarty, bazylia). Ciasto składa się wyłącznie z mąki pszennej, drożdży, soli morskiej, wody. Należy je wyrabiać ręcznie lub z użyciem mieszadła na niskich obrotach. Placek uformowany bez pomocy wałka powinien mieć nie więcej niż 3 mm grubości.

Odbierz 20 zł zniżki - wybierz Płatności Powtarzalne

Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne. Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu
Kultura
Dzień Dziecka w Muzeum Gazowni Warszawskiej
Kultura
Kultura designu w dobie kryzysu klimatycznego
Kultura
Noc Muzeów 2025. W Krakowie już w piątek, w innych miastach tradycyjnie w sobotę
Kultura
„Nie pytaj o Polskę": wystawa o polskiej mentalności inspirowana polskimi szlagierami
Kultura
Złote Lwy i nagrody Biennale Architektury w Wenecji