Reklama

Gala „Żółtego Przewodnika" Gault & Millau: nagrody dla szefów kuchni rozdane

Szefowie kuchni odebrali najważniejsze nagrody naszej gastronomii. Najbardziej prestiżowy tytuł Szefa Roku zdobył Andrea Camastra.

Aktualizacja: 27.11.2016 20:09 Publikacja: 27.11.2016 19:27

Od lewej Ernest Jagodziński (Szef Jutra), Mateusz Zaremba (marka Moët Hennessy), Come de Cherisey (p

Od lewej Ernest Jagodziński (Szef Jutra), Mateusz Zaremba (marka Moët Hennessy), Come de Cherisey (prezes Gault & Millau), Dariusz Pawłowski (odebrał nagrodę w imieniu Szefa Roku Andrei Camastry), Justyna Adamczyk (naczelna „Żółtego Przewodnika”), Łukasz Budzik (Młody Talent), Tomasz Czertak (Nespresso), Andrzej Polan (Szef Kuchni Tradycyjnej), Katarzyna Daniłowicz (Kobieta Szef).

Foto: Rzeczpospolita, Marian Zubrzycki

W tym roku gala „Żółtego Przewodnika" Gault & Millau odbywała się w odnowionych wnętrzach łódzkiego EC1-Miasto Kultury. Na gości czekały m.in. tatar wołowy z wędzoną słoniną, bliny gryczane z łososiem, polędwiczki z pudrem z boczku, królik w zielonym groszku i macy z odrobiną kawioru czy schab jagnięcy z czarną komosą ryżową i trawą żubrową. Kolację zamykał deser z czekolady, śliwki i mascarpone „podkręcony" aromatem yuzu.

W imprezie wzięło udział 600 gości – w tym ponad 350 najlepszych szefów kuchni z całego kraju. Pierwszy raz gala Gault & Millau odbyła się poza Warszawą, co jest wyraźnym sygnałem, że znakomita kuchnia nie ogranicza się do stolicy – a to organizatorzy podkreślali na każdym kroku. W odrestaurowanych wnętrzach najstarszej łódzkiej elektrowni ustawiono dziesiątki stołów, a kolejne dania wyjeżdżały dosłownie spod ziemi na specjalnej platformie – wraz z szefem, które odpowiadał za ich przygotowanie.

– Nasi szefowie kuchni reprezentują umiejętności i wiedzę stawiające ich na równi z szefami z całego świata, którzy otrzymali analogiczne noty – zapewniała Justyna Adamczyk, redaktor naczelna „Żółtego Przewodnika". – Nasza gastronomia trzyma najwyższy, światowy poziom.

Wyróżnienie dla najlepszego szefa kuchni tradycyjnej zdobył Andrzej Polan, którego dań można próbować w warszawskiej Małej Polanie Smaków. Najlepszą kobietą szefem została w tym roku Katarzyna Daniłowicz z Olszewskiego 128 we Wrocławiu. Podczas gali odpowiadała ona za ciepłą przystawkę – jajko na miękko z żółtym burakiem i kaszanką wegetariańską.

We Wrocławiu można spróbować również pomysłów Łukasza Budzika z Mennicza Fusion, który zdobył wyróżnienie w kategorii Młody Talent. Szefem Jutra został zaś Ernest Jagodziński z Cucina 88 w Poznaniu, który na gali Gault & Millau stworzył kreację z halibuta, mleka kokosowego, kolendry i chili wzbogaconą kontrastowym mangiem.

Reklama
Reklama

Najbardziej prestiżowy tytuł Szefa Roku zdobył zaś Andrea Camastra znany z warszawskiej restauracji Senses. Camastra dwa lata temu uhonorowany został tytułem Szefa Jutra.

Podczas wielkiej gali miał swoją premierę najnowszy „Żółty Przewodnik" Gault & Millau. W tym roku znalazło się w nim aż 460 restauracji z całej Polski (to o ponad 200 więcej niż w pierwszym roku!) wybranych przez wykwalifikowanych – i nieznanych kucharzom – inspektorów.

Przewodnik informuje nie tylko o najlepszych restauracjach. Zawiera również listę 120 hoteli oferujących „coś szczególnego" – od malutkich gospodarstw i butikowych pensjonatów, po wystawne hotele ulokowane w zamkach. Pierwszy raz w przewodniku znalazły się też produkty regionalne wraz z informacjami o miejscach, gdzie można je kupić.

„Rzeczpospolita" patronuje temu wydarzeniu. A kulinarne felietony Justyny Adamczyk wraz z polecanymi przez nią restauracjami można znaleźć w każdy piątek w „Rzeczpospolitej".

Kultura
Sztuka 2025: Jak powstają hity?
Kultura
Kultura 2025. Wietrzenie ministerialnych i dyrektorskich gabinetów
Kultura
Liberum veto w KPO: jedni nie mają nic, inni dostali 1,4 mln zł za 7 wniosków
Kultura
Pierwsza artystka z niepełnosprawnością intelektualną z Nagrodą Turnera
Kultura
Karnawał wielokulturowości, który zapoczątkował odwilż w Polsce i na świecie
Materiał Promocyjny
Lojalność, która naprawdę się opłaca. Skorzystaj z Circle K extra
Reklama
Reklama
REKLAMA: automatycznie wyświetlimy artykuł za 15 sekund.
Reklama
Reklama