Gala „Żółtego Przewodnika" Gault & Millau: nagrody dla szefów kuchni rozdane

Szefowie kuchni odebrali najważniejsze nagrody naszej gastronomii. Najbardziej prestiżowy tytuł Szefa Roku zdobył Andrea Camastra.

Aktualizacja: 27.11.2016 20:09 Publikacja: 27.11.2016 19:27

Od lewej Ernest Jagodziński (Szef Jutra), Mateusz Zaremba (marka Moët Hennessy), Come de Cherisey (p

Od lewej Ernest Jagodziński (Szef Jutra), Mateusz Zaremba (marka Moët Hennessy), Come de Cherisey (prezes Gault & Millau), Dariusz Pawłowski (odebrał nagrodę w imieniu Szefa Roku Andrei Camastry), Justyna Adamczyk (naczelna „Żółtego Przewodnika”), Łukasz Budzik (Młody Talent), Tomasz Czertak (Nespresso), Andrzej Polan (Szef Kuchni Tradycyjnej), Katarzyna Daniłowicz (Kobieta Szef).

Foto: Rzeczpospolita, Marian Zubrzycki

W tym roku gala „Żółtego Przewodnika" Gault & Millau odbywała się w odnowionych wnętrzach łódzkiego EC1-Miasto Kultury. Na gości czekały m.in. tatar wołowy z wędzoną słoniną, bliny gryczane z łososiem, polędwiczki z pudrem z boczku, królik w zielonym groszku i macy z odrobiną kawioru czy schab jagnięcy z czarną komosą ryżową i trawą żubrową. Kolację zamykał deser z czekolady, śliwki i mascarpone „podkręcony" aromatem yuzu.

Pozostało jeszcze 83% artykułu

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Kultura
„Nie pytaj o Polskę": wystawa o polskiej mentalności inspirowana polskimi szlagierami
Kultura
Złote Lwy i nagrody Biennale Architektury w Wenecji
Kultura
Muzeum Polin: Powojenne traumy i dylematy ocalałych z Zagłady
Kultura
Jeff Koons, Niki de Saint Phalle, Modigliani na TOP CHARITY Art w Wilanowie
Kultura
Łazienki Królewskie w Warszawie: długa majówka