– Koszyk produktów świątecznych będzie nieznacznie droższy niż przed rokiem – mówi „Rzeczpospolitej" Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej (IERiGŻ). – Wzrost ten nie powinien być jednak dotkliwy dla konsumentów. Dzięki rosnącym płacom większa jest ich siła nabywcza. Co więcej, w ostatnich dwóch latach ceny żywności w Polsce malały – dodaje.
Sieci wabią promocjami
W grudniu 2016 r. ceny żywności i napojów bezalkoholowych mogą być o 1 proc. wyższe niż na koniec 2015 r. – szacuje IERiGŻ. Rok temu były one o 0,1 proc. mniejsze niż w grudniu 2014 r.
O niemal 10 proc. wzrosną w tym roku średnie ceny ryb świeżych. Karpie, kupowane głównie przed Bożym Narodzeniem, mogą zdrożeć o ok. 8 proc. Mniej przepłacą za nie klienci sieci handlowych.
– Promocyjne ceny karpi są wabikiem na klientów, którzy przy okazji robią duże świąteczne zakupy – wyjaśnia Krystyna Świetlik.
Więcej niż przed rokiem kosztować będzie przygotowanie domowych ciast. Wprawdzie o 2 proc. tańsze powinny być jajka, ale o niemal 30 proc. droższy jest cukier, którego ceny windują rosnące notowania na światowych giełdach. W grudniu więcej kosztować mogą też masło (o 10 proc.), margaryna (o 2 proc.) i mąka (o 1 proc.).