Forum Ekonomiczne

„Rzeczpospolita” na Forum Ekonomicznym w Karpaczu 2025

Reklama

Za dużo marnowanej żywności

Za 53 proc. strat odpowiadają gospodarstwa domowe, 19 proc. generuje przetwórstwo przemysłowe. 12 proc. przypada na gastronomie, a tylko 5 proc. na sprzedaż i dystrybucję.

Aktualizacja: 06.09.2017 19:15 Publikacja: 06.09.2017 18:37

Za dużo marnowanej żywności

Foto: 123RF

O skali marnowania produktów spożywczych w naszym kraju mówi się coraz więcej i widać pewne zmiany w zachowanych konsumentów. Jednak nadal w całej UE rocznie marnowane jest ok 88 mln ton żywności rocznie. Na Polskę przypada aż 9 mln ton rocznie, co daje nam niezbyt chlubną pozycję w czołówce europejskiej. – Jesteśmy trochę za blisko podium i zdecydowanie trzeba walczyć o zmianę tej sytuacji – mówi Bogusław Chrabota, redaktor naczelny Rzeczpospolitej, który prowadził panel „Stop marnowaniu żywności! Niepotrzebny odpad czy szansa biznesowa?" podczas Forum Ekonomicznego w Krynicy.

Pozostało jeszcze 80% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Forum Ekonomiczne
Działamy z myślą o pacjentach
Forum Ekonomiczne
Mali przedsiębiorcy liderami innowacji? Na nowo o cyfryzacji
Forum Ekonomiczne
Jakość to fundament
Economy
A Game-changing Investment
Forum Ekonomiczne
Inwestycja, która zmienia zasady gry
Reklama
Reklama