- Decyzja o realizacji inwestycji w Nowej Soli jest odpowiedzią na obserwowane od dłuższego czasu rosnące zapotrzebowanie na nasze produkty - mówi Jacek Górecki, dyrektor zarządzający Lantmannen Unibake na region Polski i Węgier. – Rynek pieczywa do odpieku w krajach Europy Środkowo-Wschodniej dynamicznie się rozwija. Tylko w Polsce wzrost popytu szacowany jest na 20 proc. do 2020 roku.
Producent pieczywa świeżego i mrożonego - przeznaczonego do odpieku w sklepach - zbuduje swój mający 29 tys. metrów kwadratowych zakład na terenie Kostrzyńsko–Słubickiej Specjalnej Strefy Ekonomicznej. Będzie to już trzeci i jednocześnie największy zakład tej firmy w Polsce. Pozostałe dwa znajdują się w Poznaniu i Nieporęcie k. Warszawy.
W nowej fabryce powstaną trzy linie produkcyjne, które będą wytwarzać około 200 ton pieczywa rocznie. Blisko 70 proc. produkcji trafi na eksport: na rynki Europy Środkowo-Wschodniej, a także do państw skandynawskich.
Budowa rozpocznie się w październiku 2015 r., ostateczne zakończenie prac planowane jest na koniec 2018 r. Spółka planuje stopniowe uruchamianie mocy produkcyjnych: pierwsza linia zacznie działać w I kwartale 2017 r., druga – w III kw. 2017 r., a ostatnia – za trzy lata. W nowym zakładzie pracę znajdzie około 110 osób, co oznacza wzrost zatrudnienia Lantmannen Unibake w Polsce o ponad 25 proc.
Wydatki na inwestycję obejmują wybudowanie hali produkcyjnej wraz z niezbędną infrastrukturą (m.in. chłodnie, pomieszczenia magazynowe, oczyszczalnia ścieków, budynki i pomieszczenia biurowe i techniczne), a także zakup i instalację maszyn oraz niezbędnych urządzeń. Fabryka w Nowej Soli będzie produkować przede wszystkim różnego typu pieczywo do odpieku w sklepach. Spółka nie wyklucza jednak uzupełnienia oferty o produkty dodatkowe, np. chłodzone lub mrożone ciasto do wyrobów piekarniczych czy gotowe posiłki oparte na produktach piekarniczych, np. gotowe kanapki.