Pod presją wysokich kosztów

Rosną pensje Polaków, przybywa też turystów – to pomaga branży. Poważnym problemem są za to zmienne ceny żywności i wynagrodzenia pracowników.

Publikacja: 04.09.2018 21:00

Pod presją wysokich kosztów

Foto: Adobe Stock

Polska branża gastronomiczna w związku z rosnącymi kosztami coraz mocniej się konsoliduje. Z drugiej strony popyt na usługi cały czas rośnie, czemu sprzyjają rosnące zarobki Polaków.

Zdaniem analityków największym problemem, z jakim dziś musi mierzyć się cała branża gastronomiczna, zresztą nie tylko ona, są rosnące wydatki, głównie na pracowników.

Pozostało 94% artykułu
Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Teraz 4 zł za tydzień dostępu!

Czytaj 46% taniej przez 4 miesiące

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Biznes
Jest nowa szefowa PARP. "Agencja trafia w najlepsze ręce"
Biznes
USA chcą złagodzenia ograniczeń dotyczących marihuany
Biznes
Wielka Brytania wreszcie ma pierwszego „muzycznego miliardera"
Biznes
Lada dzień do Poczty Polskiej wpłynie wielki przelew. Uratuje molocha?
Biznes
Warto mieć zielone miasto