Pod presją wysokich kosztów

Rosną pensje Polaków, przybywa też turystów – to pomaga branży. Poważnym problemem są za to zmienne ceny żywności i wynagrodzenia pracowników.

Publikacja: 04.09.2018 21:00

Pod presją wysokich kosztów

Foto: Adobe Stock

Polska branża gastronomiczna w związku z rosnącymi kosztami coraz mocniej się konsoliduje. Z drugiej strony popyt na usługi cały czas rośnie, czemu sprzyjają rosnące zarobki Polaków.

Zdaniem analityków największym problemem, z jakim dziś musi mierzyć się cała branża gastronomiczna, zresztą nie tylko ona, są rosnące wydatki, głównie na pracowników.

Pozostało 94% artykułu
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Biznes
Rekordowa liczba bankructw dużych firm na świecie
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Biznes
Święta spędzane w Polsce coraz popularniejsze wśród zagranicznych turystów
Biznes
Ministerstwo obrony wyda ponad 100 mln euro na modernizację samolotów transportowych
Biznes
CD Projekt odsłania karty. Wiemy, o czym będzie czwarty „Wiedźmin”
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Biznes
Jest porozumienie płacowe w Poczcie Polskiej. Pracownicy dostaną podwyżki