– W obecnym projekcie ustawy w komisji zarządzającej funduszem promocji zbóż i przetworów zbożowych nie mogą zasiadać piekarze. O podziale pieniędzy mają decydować tylko producenci zbóż oraz zakłady zajmujące się ich skupem i przetwórstwem – oburza się Grzegorz Nowakowski, dyrektor Instytutu Polskie Pieczywo. Fundusz dotyczący zboża jest jednym z dziewięciu, których powstanie zakłada projekt ustawy autorstwa resortu rolnictwa. Pozostałe dotyczą mleka, wieprzowiny, wołowiny, mięsa końskiego, owczego, ryb, owoców i warzyw oraz drobiu. Rocznie producenci mają wpłacać na nie łącznie ok. 40 mln zł.
Narzekania piekarzy dziwią Andrzeja Gantnera, dyrektora Polskiej Federacji Producentów Żywności, który brał udział w przygotowaniu projektu ustawy: – Prace nad nim trwają już niemal trzy lata, dlatego było dużo czasu na dyskusję. Dokument jest już po pierwszym czytaniu w Sejmowej Komisji Rolnictwa. Wczoraj przyjęła ona wszystkie poprawki zgłoszone przez organizacje branżowe.
Grzegorz Nowakowski podkreśla, że organizacja przedstawiała swoje postulaty resortowi rolnictwa. Nie zostały one jednak wzięte pod uwagę. – Ze względu na duże rozdrobnienie i brak silnej reprezentacji branża jest marginalizowana – uważa Nowakowski.
Szef PFPŻ uspokaja, że obecne zapisy w ustawie nie eliminują piekarzy z komisji zarządzającej funduszem: – Swojego kandydata mogą zgłaszać wszystkie organizacje związane z branżą, której dotyczy fundusz. Wejdzie on do komisji, jeżeli zdobędzie większość głosów. Ponadto o pieniądze na promocję mogą ubiegać się wszystkie organizacje branżowe, a nie tylko te, które zasiadają w komisji.
Polscy piekarze od dawna próbują przekonać kolejne rządy do wsparcia branży. Zwracają uwagę, że na podobną pomoc w latach 90. zdecydowała się Francja. – Promocja pieczywa jest konieczna. W ciągu dziesięciu lat spożycie pieczywa zmniejszyło się o ponad 20 kg na osobę – wyjaśnia Nowakowski. W 2008 r. statystyczny Polak zjadł 61,2 kg chleba, bułek i rogali. Instytut szacuje, że w tym roku spożycie pieczywa może spaść poniżej 60 kg na osobę.