Wieprzowina zdrożeje w 2011r.

Miłośnicy schabowego i szynki mogą spać spokojnie tylko do czerwca 2011 r. W drugim półroczu czekają nas podwyżki cen wieprzowiny. Mogą sięgnąć nawet 5 proc.

Publikacja: 08.03.2011 13:51

Wieprzowina zdrożeje w 2011r.

Foto: Fotorzepa, Dariusz Majgier DM Dariusz Majgier

— W połowie tego roku może dojść do załamania produkcji trzody chlewnej, co przełoży się na wzrost cen mięsa w drugim półroczu — mówi Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W branży szacuje się, że średnio ceny mięsa wieprzowego i przetworów mogą zdrożeć w tym roku o ok. 5 proc.

Zdaniem Krystyny Świetlik ostateczna skala podwyżek będzie zależała od tego, na ile firmy będą w stanie zarobić sprzedając mięso za granicą. Istotna będzie także siła nabywcza konsumentów.

— Ta ostania może być czynnikiem spowalniającym podnoszenie cen, ponieważ realny wzrost wynagrodzeń jest mało prawdopodobny w tym roku — mówi Świetlik.

Firmy mogą mieć więc problem, aby w całości przerzucić na konsumentów wzrost kosztów zakupu surowca.

— Odczuwamy dużą presję ze strony sieci handlowych na to, aby nie podnosić cen — wyjaśnia Ryszard Smolarek, prezes zakładów mięsny Łmeat z Łukowa, których przychody sięgnęły w  2010 r. 610 mln zł.

Z powodu podwyżki cen wieprzowiny nie zyskają raczej drobiarze, którzy jeszcze bardziej niż producenci trzody chlewnej odczuwają skutki wysokich cen pasz. Stanowią one bowiem  65-70 proc. kosztów produkcji żywca drobiowego.

— Znaczny spadek zbiorów w wszystkich regionach świata oraz niska ich jakość nakręciły spiralę wzrostu cen zbóż i pasz w drugiej połowie 2010 roku. Tylko w okresie od maja do grudnia 2010 roku ceny pasz w Polsce wzrosły z tego względu o 25 proc., a w pierwszym kwartale 2011 roku  kontynuowały trend wzrostowy. Przełożyło się to już na wzrost cen żywca — mówi Krystyna Szczepkowska, rzecznik prasowy giełdowego Indykpolu, czołowej firmy drobiarskiej w Polsce.

— W połowie tego roku może dojść do załamania produkcji trzody chlewnej, co przełoży się na wzrost cen mięsa w drugim półroczu — mówi Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W branży szacuje się, że średnio ceny mięsa wieprzowego i przetworów mogą zdrożeć w tym roku o ok. 5 proc.

Zdaniem Krystyny Świetlik ostateczna skala podwyżek będzie zależała od tego, na ile firmy będą w stanie zarobić sprzedając mięso za granicą. Istotna będzie także siła nabywcza konsumentów.

Biznes
Rekordowa liczba bankructw dużych firm na świecie
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Biznes
Święta spędzane w Polsce coraz popularniejsze wśród zagranicznych turystów
Biznes
Ministerstwo obrony wyda ponad 100 mln euro na modernizację samolotów transportowych
Biznes
CD Projekt odsłania karty. Wiemy, o czym będzie czwarty „Wiedźmin”
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Biznes
Jest porozumienie płacowe w Poczcie Polskiej. Pracownicy dostaną podwyżki