- Serownia, którą  planujemy otworzyć w Ostrowi będzie w stanie produkować 1,2 tys. ton sera miesięcznie – mówi „Rz" Edward Bajko, prezes spółdzielni Spomlek, która od połowy tego roku dzierżawi zakład w Ostrowi Mazowieckiej. Obecnie wytwarza on miesięcznie 100 ton serka pod marką Ostrowia oraz 600 ton tzw. proszków mlecznych. Ostrowia zatrudnia ok. 70 pracowników. Gdy ruszy produkcja serów zatrudnienie ma wzrosnąć do ok. 200 osób.

Rok 2011 Spomlek zakończy przychodami przekraczającymi 410 mln zł. Będą o około jedną piątą wyższe niż przed rokiem. – Zakończymy ten rok na plusie. Wyniki netto nie będzie jednak duży, ponieważ koncentrujemy się na inwestowaniu w nasze zakłady oraz na pozyskiwaniu surowca – wyjaśnia Bajko.

Zwiększenie dostaw mleka jest szczególnie ważne dla dalszego rozwoju Ostrowi. Na razie współpracę z nią zdecydowało się już kilkudziesięciu hodowców z ponad dwudziestu miejscowości. W Spomleku przyznają jednak, że miesięczne dostawy surowca wciąż stanowią niewielki procent w porównaniu do czasów świetności tej Ostrowi, która wówczas przerabiała ponad 500 tys. litrów mleka dziennie.