- Produkcja cukru w Polsce może drugi rok z rzędu sięgnąć 1,8 - 1,9 mln ton mówi „Rz" Kazimierz Kobza, dyrektor Krajowego Związku Plantatorów Buraka Cukrowego.
Bruksela przyznała Polsce roczny limit produkcji cukru nieco przekraczający 1,4 mln ton. Krajowe zapotrzebowanie jest o 200 tys. ton wyższe. Teoretycznie więc tak duża produkcja powinna cieszyć branżę i konsumentów. Cukrownicy widzą w niej jednak głównie kłopot.
– Przy tak dużej produkcji cukru producenci będą musieli niestety ponownie zmierzyć się z dużą nadwyżką – wyjaśnia Kazimierz Kobza.
Problem jest tym większy, że cukier zasypie nie tylko Polskę. - Komisja Europejska (KE) szacuje, że wsezonie2012/2013 produkcja cukru będzie o4,5 mln ton, czyli o jedną trzecią, wyższa odłącznego limitu dla Wspólnoty - mówi Michał Chmielewski z Zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (Fammu/FAPA).
Co wolno Unii, to nie firmom
Zgodnie z prawem unijnym na sprzedaż cukru pozakwotowego na cele spożywcze w UE zgodę musi wydać KE.