Piwo „Gruit Kopernikowski" trafi na rynek na przełomie kwietnia i maja - poinformował browar. Ale pierwsza degustacja już się odbyła - wczoraj dokładnie w 540 rocznicę urodzin wielkiego astronoma. Piwo jest wyjątkowe, bowiem nie zawiera chmielu, a tylko słód jęczmienny i pszenicy oraz lawendę.

Choć dokładna XVI-wieczna receptura się nie zachowała, to odtworzyli ją na podstawie zachowanych dokumentów pracownicy Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie wspólnie z piwowarami z Kormorana. Pomimo braku chmielu, piwo ma 4-5 proc. alkoholu, zawiera też składniki, których browar nie ujawnia.

„Pomysłodawcą jest piwowar domowy i pracownik Pracowni Kopernikańskiej Muzeum Warmii i Mazur w Olsztynie - Paweł Błażewicz. Inspiracją był list dotyczący Mikołaja Kopernika, a we wszystko była zamieszana kobieta..." - wyjaśnia browar w specjalnym komunikacie.

Chodzi o domniemany romans Kopernika z jego gospodynią Anną Szyling. Mąż gosposi miał dostać na zgodę właśnie piwo lawendowe. Brak chmieli wyjaśnia się tym, że właśnie w tamtych latach wyjątkowo słabo obrodził i trzeba go było zastąpić czymś innym.