W ubiegłym roku w naszym kraju zakłady mleczarskie wytworzyły ok. 171 tys. ton masła – podaje Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/FAPA) za Eurostatem. W 2013 r. było to 143 tys. ton.
Więcej mlecznego tłuszczu niż my wyprodukowali Niemcy (489,2 tys. ton) i Francja (441,8 tys. ton). W 2013 r. przed nami była jeszcze także Irlandia, która w 2014 r. spadła na czwartą pozycję.
W przypadku produkcji serów zachowaliśmy piąte miejsce we Wspólnocie. W 2014 r. wyprodukowaliśmy ich 759,6 tys. ton, wobec 732,28 tys. ton rok wcześniej. Przed nami byli Niemcy (2,298 mln ton), Francja (1,829 mln ton), Włochy (989,3 mln ton) i Holandia (768,4 mln ton) – informuje FAMMU/FAPA.
W 2014 r. mniej polskich serów i twarogów trafiło zagranicę. Ministerstwo Rolnictwa szacuje, że wartość ich eksportu wyniosła niespełna 657 mln euro, wobec niemal 692 mln euro rok wcześniej. W sierpniu 2014 r. z powodu rosyjskiego embarga Polska utraciła największy rynek eksportowy serów.
Niższy był także eksport masła i tłuszczów mlecznych. Wyniósł ponad 121 mln euro, ok. 122 mln euro rok wcześniej. W sumie jednak, mimo utraty Rosji, eksport mleczarski z Polski zwiększył się w 2014 r. o około o 11 proc., do ponad 1,8 mld euro. Drugim rynkiem eksportowym, głównie dzięki mleku w proszku została Algieria. W 2013 r. była poza pierwszą 10 kluczowych zagranicznych rynków branży.