W 2012 roku spożycie chleba i bułek w polskich gospodarstwach domowych, w przeliczeniu na jedną osobę, wyniosło 52 – 52,5 kg. Rok wcześniej było na poziomie 53,5 kg. Przeciętny Polak je więc dziś o ponad 40 kg pieczywa mniej niż dwie dekady temu.
Tradycyjne kanapki przyrządzane w domach Polacy zastępują, m.in. płatkami zbożowymi czy makaronem.
- Ostatnie lata to okres dużych zmian w sposobie konsumpcji pieczywa w Polsce – mówi Rafał Salomon, prezes firmy GoodMills Polska, czołowego producenta mąki w Polsce - Trudno wyobrazić sobie, że kilkanaście lat temu nie były u nas szerzej znane crossainty czy tortille – dodaje.
Tracą rzemieślnicy
Krystyna Świetlik z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej zwraca uwagę, że Polacy coraz częściej jedzą pieczywo poza domem. Kupują gotowe kanapki oraz odwiedzają fast foody.
- Pogorszenie się sytuacji ekonomicznej może sprawić, że w tym roku spadnie konsumpcja w gastronomii, co może zahamować tempo spadku spożycia pieczywa w gospodarstwach domowych – uważa Krystyna Świetlik.