Pożegnanie mlecznej hossy

Widmo Kryzysu nad Polską branżą mleczarską. Spadające ceny na światowym rynku mleka zaczynają uderzać w nasze zakłady. Aby złagodzić skutki obniżki, firmy będą zmniejszać ceny skupu

Publikacja: 04.01.2008 01:14

Pożegnanie mlecznej hossy

Foto: Fotorzepa, Ada Adam Kardasz

Odtłuszczone mleko w proszku oraz masło i sery, które jeszcze w połowie 2007 roku były rekordowo drogie, na światowym rynku tanieją nieprzerwanie od jesieni. – W ciągu ostatnich dwóch miesięcy niektóre z przetworów mleczarskich staniały o 50 proc. – mówi Andrzej Syrwid, prezes Polmleku, czołowego producenta serów w Polsce.

Zdaniem Sławomira Stepulaka z Zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU) jest kilka powodów wyraźnej obniżki cen. W górę idzie produkcja w Nowej Zelandii, która jest potentatem na światowym rynku mleczarskim. Do grona eksporterów po przerwie dołączyły także Indie.Skutki spadków cen widać już także w Polsce. Jeszcze we wrześniu i październiku mleczarnie sprzedawały masło w cenie ponad 15 zł za kilogram. Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich podaje, że obecnie jest to 9 zł. O ponad 60 proc. tańsze niż jesienią ubiegłego roku jest także odtłuszczone mleko w proszku.

Spadające ceny to niejedyny problem naszych mleczarzy. – Umacniający się złoty sprawia, że spada opłacalność eksportu – dodaje Jadwiga Seremak-Bulge z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. Od kilku lat branża podkreśla, że to właśnie sprzedaż za granicę jest jej siłą napędową. Na eksport trafia 25 – 30 proc. wyrobów mleczarskich wyprodukowanych w Polsce. Szacuje się, że dzięki ubiegłorocznej hossie wartość eksportu polskiego nabiału w 2007 roku zwiększyła się o 30 proc.– To początek poważnego kryzysu branży – przyznaje Waldemar Broś, wiceprezes Krajowego Związku Spółdzielni Mleczarskich. Skutków załamania koniunktury obawia się także Związek Prywatnych Przetwórców Mleka (ZPPM).– Należy się spodziewać obniżenia cen mleka kupowanego przez zakłady mleczarskie – mówi Elżbieta Nitecka, dyrektor ZPPM. Jej zdaniem jest to nieuniknione, ponieważ już teraz – z powodu zmniejszającego się popytu – część firm musi magazynować swoje wyroby lub sprzedawać je poniżej kosztów produkcji. Tymczasem stawki, które zakłady płacą rolnikom, są nadal wysokie.

– W 2007 r. przetwórcy, walcząc o surowiec, wywindowali jego ceny – zaznacza Jadwiga Seremak-Bulge. Wzrost cen mleka był napędzany przez rolników, którzy ograniczali jego dostawy.

W listopadzie ubiegłego roku dostawcy otrzymywali za litr mleka średnio ok. 1,3 zł . To o niemal 30 proc. więcej niż w 2006 r. Cena ta nie odbiegała od przeciętnej w krajach „starej” Unii Europejskiej.

Zdaniem Waldemara Brosia przy obecnych cenach produktów mleczarskich zakłady powinny płacić dostawcom nie więcej niż złotówkę za litr: – Jeżeli nie obniżą cen, mogą utracić płynność finansową.Rolnicy nie odczują skutków cięć w najbliższych tygodniach. – Na razie obserwujemy to, co się dzieje na rynku – przyznaje Tadeusz Nadrowski, prezes Spółdzielni Mleczarskiej w Ostrołęce. W ciągu ostatniego roku ta firma podniosła ceny skupu o prawie jedną trzecią.

W opinii Jadwigi Seremak-Bulge ceny w skupie zaczną spadać prawdopodobnie w marcu, czyli na początku kolejnego sezonu branży mleczarskiej. Jest to okres, w którym zazwyczaj dochodzi do przeceny. W tym roku może być ona jednak głębsza niż w minionym.

Odtłuszczone mleko w proszku oraz masło i sery, które jeszcze w połowie 2007 roku były rekordowo drogie, na światowym rynku tanieją nieprzerwanie od jesieni. – W ciągu ostatnich dwóch miesięcy niektóre z przetworów mleczarskich staniały o 50 proc. – mówi Andrzej Syrwid, prezes Polmleku, czołowego producenta serów w Polsce.

Zdaniem Sławomira Stepulaka z Zespołu Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU) jest kilka powodów wyraźnej obniżki cen. W górę idzie produkcja w Nowej Zelandii, która jest potentatem na światowym rynku mleczarskim. Do grona eksporterów po przerwie dołączyły także Indie.Skutki spadków cen widać już także w Polsce. Jeszcze we wrześniu i październiku mleczarnie sprzedawały masło w cenie ponad 15 zł za kilogram. Krajowy Związek Spółdzielni Mleczarskich podaje, że obecnie jest to 9 zł. O ponad 60 proc. tańsze niż jesienią ubiegłego roku jest także odtłuszczone mleko w proszku.

Biznes
Jakub Wiech: Europa potrzebuje dużego atomu, za wcześnie na wodór
Biznes
Dzwoni Kreml do koncernu z USA: Nie chcielibyście do nas wrócić?
Biznes
Czy Chiny skorzystają na polityce Trumpa?
Biznes
Start-upy mogą wzmocnić bezpieczeństwo i obronność
Materiał Promocyjny
Zrównoważony rozwój: biznes między regulacjami i realiami
Biznes
Francuzi nie składają broni w walce o okręty podwodne dla Polski
Materiał Promocyjny
Zrozumieć elektromobilność, czyli nie „czy” tylko „jak”