Wzrost to przede wszystkim zasługa wyższych cen uzyskiwanych przez polskich eksporterów — wynika z raportu przedstawionego przez Jadwigę Seremak-Bulge z Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej podczas wtorkowej konferencji zorganizowanej przez Polską Izbę Mleka. W porównaniu do 2009 r. były one o 22 proc. wyższe.

Wielkość eksportu wzrosła w 2010 r. nieznacznie, o 0,9 proc.  do ok. 2,1 mld litrów.

W 2010 r. wzrósł eksport większości przetworów z wyjątkiem mleka w proszku, serów oraz mleka i śmietany do dalszego przerobu. Najsilniej bo o ponad 39 proc.,  do 25,5 tys. t zwiększono wywóz masła. Eksport jogurtów zwiększony został o prawie 15 proc., a lodów o blisko 9 proc..

Sprzedaż zagraniczna pełnego mleka w proszku zmalał o 30 proc.O 2 proc. mniejszy był także eksport serów.