Jedzenie poza domem to już dla Polaków nie zbytek

60 proc. Polaków jada w restauracjach czy punktach gastronomicznych, to 20 proc. więcej niż rok wcześniej

Aktualizacja: 25.05.2019 15:17 Publikacja: 25.05.2019 12:00

Jedzenie poza domem to już dla Polaków nie zbytek

Foto: Adobe Stock

Wartość rynku HoReCa (hotele, restauracje, catering) w Polsce jest oceniana na 30,9 mld, a według analityków firmy doradczej PMR w ciągu minionych 12 miesięcy urósł on o 7 proc. Z kolei 2018 r. był także trzecim rokiem z rzędu, w którym branża odnotowała wzrost – w 2017 r. rynek urósł 7,2 proc., a w 2016 r. o 7,3 proc. Prognozy dla sektora HoReCa są pozytywne, w związku z dobrą kondycją polskiej gospodarki oraz wzrostem krajowej konsumpcji rynek w 2019 zwiększy się o ponad 6 proc. Kolejne lata dla sektora zapowiadają się również bardzo optymistycznie.

Pozostało jeszcze 95% artykułu

Tylko 99 zł za rok.
Czytaj o tym, co dla Ciebie ważne.

Sprawdzaj z nami, jak zmienia się świat i co dzieje się w kraju. Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia, historia i psychologia w jednym miejscu.
Biznes
Zełenski spotka się z Putinem. Chiny i USA na drodze do porozumienia?
Biznes
Wyszukiwarka Google już nie taka popularna. Co zrobi gigant?
Biznes
Londyn uderza w Moskwę największymi sankcjami w historii
Biznes
Nowy prezes PGZ przyszedł z Grupy Azoty
Biznes
Prezes Grupy Azoty rezygnuje z funkcji
Materiał Promocyjny
Między elastycznością a bezpieczeństwem