Reklama

Jedzenie poza domem to już dla Polaków nie zbytek

60 proc. Polaków jada w restauracjach czy punktach gastronomicznych, to 20 proc. więcej niż rok wcześniej

Aktualizacja: 25.05.2019 15:17 Publikacja: 25.05.2019 12:00

Jedzenie poza domem to już dla Polaków nie zbytek

Foto: Adobe Stock

Wartość rynku HoReCa (hotele, restauracje, catering) w Polsce jest oceniana na 30,9 mld, a według analityków firmy doradczej PMR w ciągu minionych 12 miesięcy urósł on o 7 proc. Z kolei 2018 r. był także trzecim rokiem z rzędu, w którym branża odnotowała wzrost – w 2017 r. rynek urósł 7,2 proc., a w 2016 r. o 7,3 proc. Prognozy dla sektora HoReCa są pozytywne, w związku z dobrą kondycją polskiej gospodarki oraz wzrostem krajowej konsumpcji rynek w 2019 zwiększy się o ponad 6 proc. Kolejne lata dla sektora zapowiadają się również bardzo optymistycznie.

Pozostało jeszcze 95% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
Biznes
System kaucyjny w pytaniach i odpowiedziach. Wyjaśniamy, jak to działa
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Biznes
Zmiany we władzach Elektrimu. Wieloletnia menedżerka zamiast Zygmunta Solorza
Materiał Partnera
Jak Veolia dekarbonizuje polskie ciepło
Biznes
Rekord na kolei i czeska konkurencja, rząd Francji ocalał, atak na CCC
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Biznes
Oligarcha stracił superjacht. Złoty fortepian odpłynął w siną dal
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama