W 2013 roku budżet marketingowy piwa Żywiec był największą pozycją w waszych wydatkach reklamowych. Wprowadziliście nowe opakowania, zmieniliście szatę graficzną etykiet, a reklamy były skierowane do młodszych niż dotychczas konsumentów. Jakie są tego efekty?
W ubiegłym roku sprzedaż piwa Żywiec zwiększyła się po raz pierwszy od pięciu lat. W porównaniu do 2012 roku była o 4 proc. wyższa. To dobry rezultat, tym bardziej że łączna sprzedaż wszystkich browarów zmniejszyła się wtedy o około 2 proc., średnia cena piwa zmalała o około 0,5 proc. Żywiec był także jedynym lagerem premium, którego sprzedaż rosła w 2013 roku. Dzięki temu odzyskaliśmy pozycję lidera w tym segmencie.
Udało się wam zachęcić do kupowania piwa młodszych konsumentów?
Tak, ale co ważne nie straciliśmy przy tym osób, które kupowały ją wcześniej. Z badań wynika także, że tzw. wskaźniki wizerunkowe Żywca są najlepsze od 2010 roku. Połowa Polaków uważa, że jest on marką prestiżową czy najlepszym piwem w Polsce. Wzrost zaangażowania najwyraźniej widać tam, gdzie młodzi dorośli są najbardziej obecni - liczba fanów Żywca na Facebooku wzrosła od początku ub. roku z o 234 procent.
Jaki wzrost sprzedaży Żywca założyliście na 2014 rok?