Od 1 września br. będą obowiązywały bardziej restrykcyjne unijne przepisy, według których najwyższy dopuszczalny poziom benzopirenów zawartych m.in. w kiełbasie czy szynce zostanie zmniejszony z 5 do 2 mikrogramów na jeden kilogram wędlin. Jak twierdzą wytwórcy wędlin, przy tradycyjnym i długotrwałym wędzeniu mięsa w dymie osiągnięcie takiego poziomu jest niemożliwe.
Jak poinformowało PAP Biuro Prasowe Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Komisja Europejska na wniosek m.in. Polski opracowała projekt przepisów zezwalających na wytwarzanie tradycyjnie wędzonych wędlin i wędzonek przeznaczonych na rynek krajowy, które są na Liście Produktów Tradycyjnych (LPT). „Projekt tych przepisów zostanie poddany pod głosowanie na posiedzeniu Stałego Komitetu ds. Łańcucha Żywnościowego i Zdrowia Zwierząt, które zaplanowano na dzień 1 lipca 2014 r." – poinformował PAP Biuro Prasowe resortu rolnictwa. Wędzone specjały z listy będą musiały jednak spełnić dotychczasowe przepisy dot. zawartości benzopirenu.
Wzmożony napływ wniosków o wpis produktów wędzonych na Listę Produktów Tradycyjnych odnotowały w ostatnim czasie m.in. podkarpacki i małopolski urząd marszałkowski. W tych dwóch województwach wyrabia się najwięcej w całej Polsce tradycyjnych wędlin i wędzonek.
Od początku roku do podkarpackiego urzędu marszałkowskiego w Rzeszowie wpłynęło 16 wniosków o wpisanie na Listę Produktów Tradycyjnych wędzonych specjałów. „To dużo, bo w całym ubiegłym roku do urzędu wpłynęło i zarejestrowanych zostało 8 produktów wędliniarskich, a w 2012 były tylko trzy" – informuje rzecznik prasowy rzeszowskiego urzędu marszałkowskiego Tomasz Leyko. W sumie z Podkarpacia na liście jest blisko 30 produktów wędzonych.
W małopolskim urzędzie o wpis na tę listę zabiegają producenci 19-stu wędzonych specjałów. Z tej liczby sześć jest już rozpatrywanych – poinformowało biuro prasowe UM w Krakowie. Na LPT obecnie znajduje się siedem produktów wędzonych z Małopolski.