Jak poinformowała PAP Justyna Antosik z wydziału obszarów wiejskich dolnośląskiego urzędu marszałkowskiego, przez ostatnie trzy lata na listę wpisywano po sześć produktów z Dolnego Śląska. Trzy tegoroczne dopisano 31 lipca i w sumie na liście są 44 produkty tradycyjne z Dolnego Śląska.
Pstrąg kłodzki wpisany został już 2012 r., ale w wersji wędzonej znalazł się na liście dopiero teraz. Wędzenie trwa kilka godzin i wymaga użycia odpowiedniego drewna - dębowego i olchowego. Wcześniej ryba jest marynowana w specjalnej solance.
W 2010 r. pstrąg kłodzki wędzony został nagrodzony Perłą w ogólnopolskim etapie konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów".
Jak dodała Antosik, pasztet z królika ze szpinakiem był prezentowany przez Stowarzyszenie Koniczyna z Morzęcina Małego podczas zeszłorocznej edycji wojewódzkiego etapu tego konkursu i otrzymał wówczas I nagrodę w kategorii: najlepszy regionalny produkt.
Tradycję tej potrawy podtrzymują mieszkające pod Obornikami Śląskimi kolejne pokolenia góralskich rodzin, przesiedlonych na Dolny Śląsk po II wojnie światowej. Wyjątkowy smak pasztet zawdzięcza nie tylko szpinakowi, bo oprócz mięsa króliczego dodaje się do niego m.in. surowy boczek lub podgardle.