Eksport drobiu szybko rośnie

W pierwszych czterech miesiącach 2015 r. Polska wyeksportowała poza Unię Europejską 43 proc. drobiu więcej niż przed rokiem.

Publikacja: 01.07.2015 12:00

Eksport drobiu szybko rośnie

Foto: Bloomberg

Niemal 57,5 tys. ton mięsa drobiowego z Polski trafiło na tzw. rynki trzecie od stycznia do kwietnia 2015 roku – podaje za Komisją Europejską Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/FAPA). Rok wcześniej było to nieco ponad 40 tys. ton.

Więcej drobiu niż my eksportują Francja i Holandia. Francuzi zwiększyli go rok do roku o 6,1 proc. W przypadku Holandii sprzedaż poza UE zmalała o 8,9 proc.

W ostatnim czasie nieco szybciej niż eksport polskiego drobiu - o prawie 44 proc. - rosły wysyłki z Belgii i Hiszpanii. Kraje te zajmują czwarte i piąte miejsce wśród największych unijnych eksporterów tego mięsa.

Wysyłki z Niemiec, Wielkiej Brytanii i Holandii zmalały z uwagi na restrykcje w handlu, wprowadzone na początku tego roku z powodu wysoce zjadliwej ptasiej grypy typu H5N8 – informuje FAMMU/FAPA. Japonia, Malezja, Singapur, Turcja i Ukraina zniosły zakazy importu z tych krajów na początku czerwca 2015 r.

W pierwszych czterech miesiącach tego roku najwięcej unijnego drobiu kupowały kraje afrykańskie: Benin i RPA oraz Arabia Saudyjska i Hongkong. Wysyłki do Rosji zmalały prawie do zera, ze względu na zakaz importu mięsa drobiu z UE wprowadzony w sierpniu 2014 r. Rosjanie kupowali na rynku unijnym jedynie pisklęta oraz nieznaczne ilości przetworów drobiowych – podaje FAMMU/FAPA.

Import drobiu z krajów trzecich do UE w wyniósł w tym okresie ok. 239,4 tys. ton i był o 10,2 proc. niższy niż rok wcześniej. Ponad połowę dostaw przypadło na Brazylię.

W 2014 r. Polska została największych producentem mięsa drobiowego w UE. W tym roku, zdaniem branży i ekonomistów, nie powinniśmy oddać pozycji lidera.

Produkcja przemysłowa mięsa drobiowego w dużych zakładach zwiększyła się w pierwszych czterech miesiącach 2015 r. do ok. 48 tys. ton. To o 7,6 proc. więcej niż w samym okresem przed rokiem – podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Niemal 57,5 tys. ton mięsa drobiowego z Polski trafiło na tzw. rynki trzecie od stycznia do kwietnia 2015 roku – podaje za Komisją Europejską Zespół Monitoringu Zagranicznych Rynków Rolnych (FAMMU/FAPA). Rok wcześniej było to nieco ponad 40 tys. ton.

Więcej drobiu niż my eksportują Francja i Holandia. Francuzi zwiększyli go rok do roku o 6,1 proc. W przypadku Holandii sprzedaż poza UE zmalała o 8,9 proc.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Biznes
Tajemniczy proces miliarderki. W partii komunistycznej trwa walka
Biznes
Made in Poland z coraz większymi problemami
Biznes
Polskie monety na aukcji. 80 dukatów sprzedano za 5,6 mln złotych
Biznes
Rodzina Mulliez pod lupą sędziów śledczych
Biznes
Zły pierwszy kwartał producentów samochodów
Materiał Promocyjny
20 lat Polski Wschodniej w Unii Europejskiej