Czekolada będzie jeszcze drożeć

Ceny kakao osiągnęły najwyższy poziom od czterech lat. Głównym powodem jest susza w zachodniej Afryce, gdzie znajdują się największe plantacje tego surowca.

Publikacja: 03.12.2015 21:00

Czekolada będzie jeszcze drożeć

Foto: Bloomberg

Za tonę kakao płaci się już 2322 funty – najwięcej od połowy 2011 roku. To efekt niekorzystnych warunków pogodowych na zachodzie Afryki. Aż trzy czwarte globalnej produkcji pochodzi z tamtejszych plantacji. Większość z nich znajduje się w Wybrzeżu Kości Słoniowej, które jest światowym liderem w produkcji kakao.

– Wzrost notowań kakao i spadająca wartość złotówki skutkują podwyżkami cen produktów, co powoduje z kolei spadek sprzedaży. To dlatego od dwóch lat sprzedaż czekolady utrzymuje się w Polsce na stałym poziomie, a na rynku obserwujemy stagnację – mówi „Rz" Maciej Herman, dyrektor sprzedaży i marketingu LOTTE?Wedel. Jak szacują analitycy KMPG, polski rynek słodyczy był wart w ubiegłym roku 12,7 mld zł. Przewidują, że w 2018 roku będzie to już 14 mld zł. Choć udział Polski w światowej sprzedaży tego rodzaju produktów wynosi zaledwie 1 proc., to w latach 2009–2013 ich wartość w światowym eksporcie wzrosła aż o trzy czwarte.

Tylko 99 zł za rok czytania.

Tylko teraz! RP.PL i NEXTO.PL razem w pakiecie!
Co zyskasz kupując subskrypcję? - możliwość zakupu tysięcy ebooków i audiobooków w super cenach (-40% i więcej!)
- dostęp do treści RP.PL oraz magazynu PLUS MINUS.
Biznes
Donald Trump rozważa sprzedaż czerwonej Tesli – symbolu poparcia dla Elona Muska
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Biznes
Oligarchowie - Unia Europejska: 0-5. Nie będzie zdejmowania sankcji
Biznes
Gigantyczne przejęcie w telekomunikacji. Hurtownik światłowodowy na zakupach
Biznes
Trump rozmawia z Xi, nowa pomoc dla Ukrainy i rekordowe inwestycje w energię
Biznes
Czy należy zakazać reklamy alkoholu? Eksperci są zgodni