W jaki sposób technologie cyfrowe mogą wspierać produkcję żywności w przemyśle 4.0?
Piotr Ciski: Jest kilka problemów związanych z branżą żywności. Cyfryzacji nie robi się dla samej idei, ona ma rozwiązywać problemy, a te w branży żywności pojawiają się na różnych płaszczyznach. Pierwszy to problem z marżowością, kluczowa jest efektywność kosztowa – trzeba umieć nią zarządzać. Po to są moduły finansowe systemów ERP (ang. enterprise resource planning), by zarządzać łańcuchem dostaw, optymalizować procesy i kontraktować ceny. Ceny żywności wykazują się dużą sezonowością – dla producenta ważne jest, by móc przeprowadzić symulację różnych zdarzeń i wyników finansowych. To pozwala ustalić cenę produktu końcowego.
Jakie znaczenie ma cyfrowe podejście do magazynowania?
Drugą problematyczną kwestią jest zarządzanie całym łańcuchem dostaw. Najlepiej byłoby, gdyby dostawcy zoptymalizowali czas dostawy surowców. Magazynowanie towarów szybko psujących się jest ograniczone i jeśli będzie prowadzone w nieodpowiedni sposób, może prowadzić do strat. Stąd też nasze moduły produkcyjne, magazynowe oraz model dostaw „Just in time", by umożliwić synchronizację tych wszystkich elementów.
Dlaczego producenci chcą śledzić produkty po wyjeździe z fabryki?