Reklama

System IT oszczędza towar i pracę

Cyfryzacji nie robi się dla samej idei, ona ma rozwiązywać problemy – mówi Piotr Ciski, prezes Sage. – W produkcji żywności technologie pomagają śledzić towar, unikać strat, współpracować z dostawcami.

Publikacja: 19.06.2019 10:20

System IT oszczędza towar i pracę

Foto: materiały prasowe

W jaki sposób technologie cyfrowe mogą wspierać produkcję żywności w przemyśle 4.0?

Piotr Ciski: Jest kilka problemów związanych z branżą żywności. Cyfryzacji nie robi się dla samej idei, ona ma rozwiązywać problemy, a te w branży żywności pojawiają się na różnych płaszczyznach. Pierwszy to problem z marżowością, kluczowa jest efektywność kosztowa – trzeba umieć nią zarządzać. Po to są moduły finansowe systemów ERP (ang. enterprise resource planning), by zarządzać łańcuchem dostaw, optymalizować procesy i kontraktować ceny. Ceny żywności wykazują się dużą sezonowością – dla producenta ważne jest, by móc przeprowadzić symulację różnych zdarzeń i wyników finansowych. To pozwala ustalić cenę produktu końcowego.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Analizy Rzeczpospolitej
Wynajem aut rośnie, ale kłopotów w tej branży też nie brakuje
Analizy Rzeczpospolitej
Analiza danych mocno zyskuje na znaczeniu
Analizy Rzeczpospolitej
Budownictwu potrzeba prewencji
Analizy Rzeczpospolitej
Nowe technologie wspierają mury
Reklama
Reklama