Reklama
Rozwiń

System IT oszczędza towar i pracę

Cyfryzacji nie robi się dla samej idei, ona ma rozwiązywać problemy – mówi Piotr Ciski, prezes Sage. – W produkcji żywności technologie pomagają śledzić towar, unikać strat, współpracować z dostawcami.

Publikacja: 19.06.2019 10:20

System IT oszczędza towar i pracę

Foto: materiały prasowe

W jaki sposób technologie cyfrowe mogą wspierać produkcję żywności w przemyśle 4.0?

Piotr Ciski: Jest kilka problemów związanych z branżą żywności. Cyfryzacji nie robi się dla samej idei, ona ma rozwiązywać problemy, a te w branży żywności pojawiają się na różnych płaszczyznach. Pierwszy to problem z marżowością, kluczowa jest efektywność kosztowa – trzeba umieć nią zarządzać. Po to są moduły finansowe systemów ERP (ang. enterprise resource planning), by zarządzać łańcuchem dostaw, optymalizować procesy i kontraktować ceny. Ceny żywności wykazują się dużą sezonowością – dla producenta ważne jest, by móc przeprowadzić symulację różnych zdarzeń i wyników finansowych. To pozwala ustalić cenę produktu końcowego.

Pozostało jeszcze 85% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Reklama
Analizy Rzeczpospolitej
Budownictwu potrzeba prewencji
Materiał Promocyjny
25 lat działań na rzecz zrównoważonego rozwoju
Analizy Rzeczpospolitej
Nowe technologie wspierają mury
Analizy Rzeczpospolitej
Weryfikacja kontrahenta, czyli ocena szans i zagrożeń w sektorze TSL
Analizy Rzeczpospolitej
Dla szybszego rozwoju trzeba inwestować w nowe technologie
Materiał Partnera
Cyfrowy napęd ludzkiej mocy
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama