Już za 19 zł miesięcznie przez rok
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Aktualizacja: 19.06.2019 10:20 Publikacja: 19.06.2019 10:20
Foto: materiały prasowe
W jaki sposób technologie cyfrowe mogą wspierać produkcję żywności w przemyśle 4.0?
Piotr Ciski: Jest kilka problemów związanych z branżą żywności. Cyfryzacji nie robi się dla samej idei, ona ma rozwiązywać problemy, a te w branży żywności pojawiają się na różnych płaszczyznach. Pierwszy to problem z marżowością, kluczowa jest efektywność kosztowa – trzeba umieć nią zarządzać. Po to są moduły finansowe systemów ERP (ang. enterprise resource planning), by zarządzać łańcuchem dostaw, optymalizować procesy i kontraktować ceny. Ceny żywności wykazują się dużą sezonowością – dla producenta ważne jest, by móc przeprowadzić symulację różnych zdarzeń i wyników finansowych. To pozwala ustalić cenę produktu końcowego.
Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.
Subskrybuj i bądź na bieżąco!
Sektor budownictwa, ze względu na swoją złożoność, jest szczególnie narażony na zjawisko zatorów płatniczych. Aż...
Sensory, drony czy AI pomagają, choć nie są lekarstwem na strukturalny deficyt rąk do pracy w budownictwie.
W dynamicznie zmieniającej się rzeczywistości rynkowej przedsiębiorcy muszą umiejętnie zarządzać ryzykiem występ...
Wcześniejsze problemy z pozrywanymi łańcuchami dostaw, w połączeniu z obecnymi spadkami koniunktury w europejski...
70 proc. liderów jest zdania, że nowa rola działów HR polega na uwolnieniu w pełni ludzkiego potencjału. Sprzymi...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas