Reklama
Rozwiń

Kakao tanieje, czekolada świateczna będzie tańsza

Cena surowego kakao spadła na amerykańskim rynku towarowym do poziomu najniższego od połowy 2013 roku. Świąteczna czekolada będzie więc tańsza.

Aktualizacja: 17.12.2016 16:01 Publikacja: 17.12.2016 15:29

Kakao tanieje, czekolada świateczna będzie tańsza

Foto: 123rf.com

Za tonę kakao na rynku amerykańskim trzeba zapłacić około 2250 dolarów, podczas gdy jeszcze pod koniec 2015 roku cena tony kakao sięgnęła niemal 3400 dolarów. Według analityków Citigroup to najniższa cena ziarna kakaowego od sześciu lat.

Niska cena kakao wynika z większej podaży ziaren kakaowca. W tym roku zbiory będą też znacznie lepsze niż w ostatnich latach, głównie dzięki idealnym warunkom do uprawy kakaowca w Afryce Zachodniej, głównie na Wybrzeżu Kości Słoniowej, które jest największym producentem kakao na świecie. Roczne zbiory wzrosną w tym kraju o 49 proc. - prognozują analitycy.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
Drożyzna i chęć ratowania żywności pcha nas po zakupy z przeceny. „To już nie wstyd”
Przemysł spożywczy
Chiny oszczędzają głównych producentów koniaku w UE. Zwolnią ich z ceł
Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni