Reklama
Rozwiń

Pomarańczowe wino nowym ulubionym trunkiem hipsterów

Wino czerwone, wino białe i wino różowe - kiedyś był tylko taki wybór w sklepach. Teraz można zdecydować się też na wino pomarańczowe, bo robi się coraz bardziej popularne.

Aktualizacja: 23.01.2019 17:47 Publikacja: 23.01.2019 17:41

Pomarańczowe wino nowym ulubionym trunkiem hipsterów

Foto: Adobe Stock

ula

Pomarańczowe wino nie powstaje z pomarańczy, ale tak jak cała reszta win z winogron.

Wbrew pozorom nie jest to produkt nowy. Pomarańczowe wina wytwarzane były w Gruzji już 6 tysięcy lat temu, gdzie nazywano je "bursztynowymi". Produkowane były bardzo tradycyjnymi metodami w zakopywanych w ziemi amforach (kvevri), bez kontroli temperatury. Skórki winogron długo macerowały się z moszczem, dzięki czemu do wina przedostawały się substancje działające przeciwutleniająco i bakteriobójczo. Dzięki temu nie trzeba było do nich dodawać siarki. Idealne wino dla zwolenników ekologicznego trybu życia.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Przemysł spożywczy
GIS wycofał piwo znanego polskiego producenta. Butelki mogą wybuchnąć
Przemysł spożywczy
Rośnie apetyt na małą czarną. Ile wart jest rynek kawy w Polsce?
Przemysł spożywczy
Kryzys żywnościowy ogarnia Rosję. Załamanie produkcji, bankructwa przetwórni
Przemysł spożywczy
Młodzi Polacy nie wylewają za kołnierz
Przemysł spożywczy
Unilever daje długie gwarancje zatrudnienia załodze. To ewenement