Pomarańczowe wino nowym ulubionym trunkiem hipsterów

Wino czerwone, wino białe i wino różowe - kiedyś był tylko taki wybór w sklepach. Teraz można zdecydować się też na wino pomarańczowe, bo robi się coraz bardziej popularne.

Aktualizacja: 23.01.2019 17:47 Publikacja: 23.01.2019 17:41

Pomarańczowe wino nowym ulubionym trunkiem hipsterów

Foto: Adobe Stock

Pomarańczowe wino nie powstaje z pomarańczy, ale tak jak cała reszta win z winogron.

Wbrew pozorom nie jest to produkt nowy. Pomarańczowe wina wytwarzane były w Gruzji już 6 tysięcy lat temu, gdzie nazywano je "bursztynowymi". Produkowane były bardzo tradycyjnymi metodami w zakopywanych w ziemi amforach (kvevri), bez kontroli temperatury. Skórki winogron długo macerowały się z moszczem, dzięki czemu do wina przedostawały się substancje działające przeciwutleniająco i bakteriobójczo. Dzięki temu nie trzeba było do nich dodawać siarki. Idealne wino dla zwolenników ekologicznego trybu życia.

Powrót pomarańczowych win produkowanych naturalnymi metodami smakosze zawdzięczają włoskiemu winiarzowi z Gorycji Joskowi Gravnerowi, który pod koniec lat 70. zeszłego wieku postanowił przywróć ich produkcję.

Obecnie większość pomarańczowych win powstaje właśnie we Włoszech - w regionach Emilia-Romania i Sycylia. Nadal jest to niszowa gałąź winiarstwa, ale w ostatnich latach robi się coraz bardziej popularna. Aczkolwiek produkowane są także w Gruzji w regionie Kachetii - nadal w starych, tradycyjnych amforach, jak kilka tysięcy lat temu.

Wyprodukowanie dobrego wina w kolorze pomarańczowym wymaga cierpliwości. Tego typu wina wypuszcza się dopiero po 5-7 latach od daty produkcji. Według winiarzy wino pomarańczowe to w zasadzie wino białe, bo powstają z białych winogron, jednak ich winifikacja przypomina winifikację win czerwonych. Skórki, macerując się z moszczem, przekazują winu barwniki, polifenole i taniny. Na dodatek pomarańczowe wina fermentują i dojrzewają w specjalnych amforach, co bardzo podnosi ich koszt produkcji, ale daje niezwykły, wyrazisty smak i niezwykły kolor od szafranowego do bursztynowego. Win pomarańczowych się nie filtruje ani nie klaruje, są więc naturalnie mętne.

Jednak popularność pomarańczowego wina sprawa, że pojawiają się one nie tylko w najdroższych barach i restauracjach, ale w zwykłych sieciówkach. W amerykańskiej sieci Aldi można je kupić już po 8 dolarów za butelkę - pisze "Newsweek". I jest to wino produkowane w USA. W brooklińskiej restauracji "Four Horsemen" goście mają do wyboru aż 40 różnych butelek wina w kolorze pomarańczowym.

Można je też kupić w Polsce w niektórych restauracjach w Warszawie, Krakowie czy Wrocławiu. Nie są to jednak wina budżetowe. Za najtańsze trzeba zapłacić około 80  złotych, za najdroższe niemal 300 złotych.

Pomarańczowe wino nie powstaje z pomarańczy, ale tak jak cała reszta win z winogron.

Wbrew pozorom nie jest to produkt nowy. Pomarańczowe wina wytwarzane były w Gruzji już 6 tysięcy lat temu, gdzie nazywano je "bursztynowymi". Produkowane były bardzo tradycyjnymi metodami w zakopywanych w ziemi amforach (kvevri), bez kontroli temperatury. Skórki winogron długo macerowały się z moszczem, dzięki czemu do wina przedostawały się substancje działające przeciwutleniająco i bakteriobójczo. Dzięki temu nie trzeba było do nich dodawać siarki. Idealne wino dla zwolenników ekologicznego trybu życia.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Przemysł spożywczy
Grona goryczy w Penedes. Susza pozbawia ludzi pracy
Przemysł spożywczy
Kreml sprzedał największego producenta wódek. Podejrzany kupiec, zaniżona cena
Przemysł spożywczy
Polacy wydają ponad 10 mld zł na posiłki z dostawą. Ale branża ma problem
Przemysł spożywczy
Polacy kupują coraz więcej kawy, chociaż drożeje
Przemysł spożywczy
Do sklepów trafi różowy sos od koncernów Heinz i Mattel. Efekt sukcesu „Barbie”