Reklama

Naukowcy stworzyli mięso z powietrza. To nie żart

Substytut mięsa zawierający wszystkie cenne wartości odżywcze mięsa powstaje praktycznie z niczego.

Publikacja: 14.11.2019 14:57

Naukowcy stworzyli mięso z powietrza. To nie żart

Foto: Adobe Stock

Naukowcom pracującym dla amerykańskiej firmy Air Protein udało się opracować substytut mięsa produkowany praktycznie z niczego. Jakkolwiek brzmi to trochę jak magia (i to nie taka z Harry’ego Pottera, gdzie jedzenia nie można było wyczarować z niczego), to za mięsem z powietrza stoją poważni ludzie, tacy jak szefowa firmy Linda Dyson, absolwentka MIT.

Do produkcji mięsa z powietrza naukowcy zaprzęgli mikroorganizmy, które przetwarzają dwutlenek węgla z powietrza i wytwarzają produkt złożony w 80 procentach z białka. Wytwarzane przez mikroorganizmy „mięso” ma także od razu witaminy, takie jak B12, których normalnie nie ma w wegańskich substytutach mięsa.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Przemysł spożywczy
Prezes Nestlé zwolniony przez romans z pracownicą. Koncern pogrąża się w kryzysie
Przemysł spożywczy
Japoński gigant alkoholowy stracił szefa. W tle kłopoty z narkotykami
Przemysł spożywczy
USA nałożyły na Brazylię 50-proc. cła. Kawa zamiast do Stanów pojedzie do Chin
Przemysł spożywczy
Niemieckie browary w kryzysie. Niemcy piją coraz mniej piwa
Przemysł spożywczy
TikTok wypromował kolejny produkt spożywczy. Producenci nie nadążają z produkcją
Reklama
Reklama