Naukowcy stworzyli mięso z powietrza. To nie żart

Substytut mięsa zawierający wszystkie cenne wartości odżywcze mięsa powstaje praktycznie z niczego.

Publikacja: 14.11.2019 14:57

Naukowcy stworzyli mięso z powietrza. To nie żart

Foto: Adobe Stock

Naukowcom pracującym dla amerykańskiej firmy Air Protein udało się opracować substytut mięsa produkowany praktycznie z niczego. Jakkolwiek brzmi to trochę jak magia (i to nie taka z Harry’ego Pottera, gdzie jedzenia nie można było wyczarować z niczego), to za mięsem z powietrza stoją poważni ludzie, tacy jak szefowa firmy Linda Dyson, absolwentka MIT.

Do produkcji mięsa z powietrza naukowcy zaprzęgli mikroorganizmy, które przetwarzają dwutlenek węgla z powietrza i wytwarzają produkt złożony w 80 procentach z białka. Wytwarzane przez mikroorganizmy „mięso” ma także od razu witaminy, takie jak B12, których normalnie nie ma w wegańskich substytutach mięsa.

99zł za rok.
Bądź na bieżąco! Czytaj ile chcesz!

Kto zostanie nowym prezydentem? Kto zostanie nowym papieżem? Co się dzieje w USA? Nie przegap najważniejszych wydarzeń z kraju i ze świata!
Przemysł spożywczy
Zmarł jeden z twórców imperium lodziarskiego Koral
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Materiał Promocyjny
Lenovo i Motorola dalej rosną na polskim rynku