Aktualizacja: 14.11.2019 14:57 Publikacja: 14.11.2019 14:57
Foto: Adobe Stock
Naukowcom pracującym dla amerykańskiej firmy Air Protein udało się opracować substytut mięsa produkowany praktycznie z niczego. Jakkolwiek brzmi to trochę jak magia (i to nie taka z Harry’ego Pottera, gdzie jedzenia nie można było wyczarować z niczego), to za mięsem z powietrza stoją poważni ludzie, tacy jak szefowa firmy Linda Dyson, absolwentka MIT.
Do produkcji mięsa z powietrza naukowcy zaprzęgli mikroorganizmy, które przetwarzają dwutlenek węgla z powietrza i wytwarzają produkt złożony w 80 procentach z białka. Wytwarzane przez mikroorganizmy „mięso” ma także od razu witaminy, takie jak B12, których normalnie nie ma w wegańskich substytutach mięsa.
Wartość kawy sprzedanej w sklepach sięga już 7,7 mld zł rocznie, co oznacza wzrost o 700 mln zł w zaledwie dwa l...
To nie „wroga propaganda”, tylko oficjalne dane Moskwy: w Rosji rozpędza się kryzys żywnościowy. Załamała się pr...
Wśród najmłodszych dorosłych, czyli osób w wieku 18-25 lat, jedynie mniej niż co piąty wcale nie pije alkoholu....
Unilever zagwarantował załodze działu lodów (34 marki, m.in. Algida, Magnum, Wall's) w Europie i Wielkiej Brytan...
Lubiana przez klientów Starbucksa tradycja podawania przy ladzie własnego imienia, które zostaje następnie zapis...
Po tygodniu eskalacji sporu i intensywnych negocjacji Węgry wycofały się z embarga. Dekret wszedł w życie w nied...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas