Afera mięsna: Czeskie restauracje serwowały trefną polską wołowinę jako argentyńską

Czeskie restauracje skupowały polską wołowinę, w tym także tę, która właśnie wywołała międzynarodowy skandal, i sprzedawały ją jako argentyńską za wielkie pieniądze - ujawnił minister rolnictwa Toman.

Aktualizacja: 06.02.2019 12:59 Publikacja: 06.02.2019 11:08

Afera mięsna: Czeskie restauracje serwowały trefną polską wołowinę jako argentyńską

Foto: Bloomberg

- Chcę was zapewnić, że mięso nie trafiło do żadnej taniej restauracji, była to luksusowa restauracja, szczególnie w Pradze, i to była restauracja, która podawała polskie mięso za argentyńskie, by sprzedawać za 1000 koron – powiedział posłom Izby Gmin minister rolnictwa Miroslav Toman, co opisują dziś co najmniej dwa czeskie portale, MoneyMag i Ceske Noviny. Toman nie chciał jednak wskazać konkretnych firm, dał jedynie do zrozumienia, że określa się je mianem azjatyckich, ale nie chodzi o chińskie.

Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Teraz 4 zł za tydzień dostępu!

Czytaj 46% taniej przez 4 miesiące

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Przemysł spożywczy
Rumuńska sieć wchodzi do Polski. „Rynek polski jest podobny do rumuńskiego”
Przemysł spożywczy
Szczęśliwe zakończenie problemów kultowej cukierni z Warszawy
Przemysł spożywczy
Herbaty mrożone biją rekordy, ale kaucje straszą
Przemysł spożywczy
Reakcja Kraft Alkohole na artykuł „Rz” o nowym inwestorze Palikota: Jesteśmy wehikułem inwestycyjnym
Przemysł spożywczy
Kolejne wybiegi Palikota? Ma „nowego” inwestora