Małe piwko na zdrowie

Choć piwo jest używką, to umiarkowane spożycie może mieć pozytywny wpływ na nasz organizm.

Aktualizacja: 05.08.2018 17:29 Publikacja: 05.08.2018 00:01

Małe piwko na zdrowie

Foto: shutterstock

Lekarze i dietetycy przekonują, że tradycyjnie produkowany złoty trunek to źródło cennych składników mających pozytywny wpływ na nasz organizm. Jak wskazuje Krzysztof Błecha, lekarz specjalista chorób wewnętrznych i rehabilitacji medycznej od lat współpracujący z Centrum Ziołolecznictwa Ojca Grzegorza Sroki, kluczowym procesem decydującym o właściwościach złotego trunku jest proces fermentacji ziarna pszenicy lub jęczmienia. – Jeśli proces ten realizowany jest tradycyjną metodą, która obejmuje dwa rodzaje fermentacji (górną i dolną), wówczas jesteśmy w stanie uzyskać niezwykle dużo substancji mających prozdrowotne właściwości – ocenia lekarz.

Pozostało 93% artykułu
Miesięczny limit darmowych artykułów został wyczerpany

Teraz 4 zł za tydzień dostępu!

Czytaj 46% taniej przez 4 miesiące

Na bieżąco o tym, co ważne w kraju i na świecie. Czytaj bez ograniczeń artykuły z Rzeczpospolitej i wydania magazynowego Plus Minus.

Nauka
Dieta ketogeniczna może powodować starzenie. Niepokojące wyniki badań na myszach
Nauka
Człowiek poznał kolejną tajemnicę orangutana. Naczelny potrafi się leczyć
Nauka
Czy mała syrenka musi być biała?
Nauka
Nie tylko niesporczaki mają moc
Nauka
Kto przetrwa wojnę atomową? Mocarstwa budują swoje "Arki Noego"
Materiał Promocyjny
Technologia na etacie. Jak zbudować efektywny HR i skutecznie zarządzać kapitałem ludzkim?