fbTrack
REKLAMA
REKLAMA

Lunch na telefon lub zamawiany online coraz bardziej popularny

Adobe Stock
Liczba restauracji obsługujących dostawy podwoiła się w ciągu roku

Spośród polskich restauracji już mniej więcej co piąta prowadzi usługę dostawy, a w ciągu ostatniego roku ich liczba się podwoiła – wynika z raportu firmy Stava, zajmującej się właśnie dostawami posiłków. Oznacza to, że na tym rynku znacznie więcej podmiotów odkryło zalety sieci niż choćby w handlu. Paliwem dla rozwoju są zarówno nowe zwyczaje konsumenckie, jak i zakaz handlu w niedzielę.

– Od kiedy w marcu 2018 r. wprowadzono nowe przepisy, wyraźnie zarysowała się różnica w weekendowym natężeniu zamówień. Przeciętnie w niedziele wolne od handlu w ciągu ostatniego roku było o 34 proc. więcej zamówień na dowóz niż w niedziele handlowe – podaje Stava w raporcie. W miastach mniejszych czy średnich już nawet niemal co druga restauracja realizuje zamówienia do domu, choć w liczbach bezwzględnych liderami są aglomeracje z Warszawą na czele.

Lata szybkiego wzrostu

Firmy oceniają, że rynek nadal będzie się rozwijał w błyskawicznym tempie...

Źródło: Rzeczpospolita
REKLAMA
REKLAMA

WIDEO KOMENTARZ

REKLAMA
NAJNOWSZE Z RP.PL
REKLAMA
REKLAMA