Dla wielu klientów Ikei wizyta w sklepie sieci wiąże się z niemal obowiązkowym posiłkiem w restauracji Ikei lub choćby z hot dogiem w barze przy wyjściu. Istnieje też całkiem spora grupa osób, które do sklepu szwedzkiego giganta meblowego jeżdżą tylko i wyłącznie coś zjeść. Być może właśnie dlatego Ikea testuje nowy format – Restaurację Ikea z jedzeniem na wynos i w dostawie.

Restauracja działa w warszawskim biurowcu Adgar Plaza mieszczącym się na tzw. Mordorze. W menu znajdziemy najbardziej znane dania Ikei – klopsiki (również w wersji wege), kotlet de volaille, naleśniki z serem czy mintaja z warzywami. Można zamówić również desery. Oferta restauracji Ikei dostępna jest przez serwis pyszne.pl.

Oferta gastronomiczna Ikei w tej formie, jak twierdzi serwis Wirtualne Media, na razie jest testowa i ewentualne rozszerzenie jej na większą skalę zależy od wyników testu. Potwierdza to Ikea w odpowiedzi na pytanie „Rzeczpospolitej”

- Chcemy, aby nasi klienci mieli możliwość wyboru różnych sposobów na robienie zakupów, również jeżeli chodzi o naszą ofertę gastronomiczną. Dlatego biorąc pod uwagę ich oczekiwania, nieustannie pracujemy nad nowymi rozwiązaniami i pomysłami. Nowe miejsce pozwala, aby nasze dania i testowana opcja dostawy były jeszcze bardziej dostępne dla wielu ludzi, w tym tych, którzy między innymi mieszkają czy pracują na warszawskim Mokotowie i w jego okolicach – mówi „Rzeczpospolitej” Oriana Pajewska z Ikea Retail Polska, jedna z pomysłodawczyń projektu.