Jakie piwo wypili faraonowie?

Izraelscy naukowcy wskrzesili drożdże ze starożytnych dzbanów po to, by warzyć piwo sprzed 5 000 lat.

Aktualizacja: 23.05.2019 12:09 Publikacja: 23.05.2019 11:58

Jakie piwo wypili faraonowie?

Foto: fot. Yaniv Berman/Israel Antiquities Authority

W czasach starożytnych piwo było ważnym składnikiem codziennej diety ludzi. Piwu przypisywano wielkie moce, szczególnie w zakresie kultu religijnego i właściwości leczniczych. Mikrobiolodzy dr Ronen Hazan i dr Michael Klutstein z Hebrew University w Jerozolimie zbadali kolonie drożdży, które utworzyły się i osiadły w nanoporach ceramiki służącej do produkcji złocistego trunku. Ostatecznie udało im się wskrzesić drożdże, aby stworzyć wysokiej jakości piwo, którego korzenie sięgają około 5000 lat wstecz.

Do badania zostali zaproszeni archeolodzy, którzy udostępnili naczynia służące do produkcji piwa i miodów pitnych. Okazało się, że te gliniane zabytki nadal zawierały w sobie okazy drożdży. Naczynia te pochodzą z czasów panowania egipskiego faraona Narmera (około 3000 pne), króla aramejskiego Chazaela (800 pne) i proroka Nehemiasza (400 pne), który był namiestnikiem króla Persji w Judei.

Naukowcy oczyścili i sekwencjonowali pełny genom każdego okazu drożdży i przekazali go do analizy w Dead Sea-Arava Science Center. Okazało się, że te 5.000-letnie kultury drożdży są podobne do tych używanych w tradycyjnych afrykańskich browarach oraz do współczesnych drożdży piwnych.

Kolejnym krokiem było warzenie piwa. Do udziału zaproszono specjalistów piwowarów. Otrzymano napój, który w ocenie międzynarodowego zespołu testerów piwnych zyskał ocenę piwa wysokiej jakości i bezpiecznego do spożycia.

„Największym cudem jest to, że kolonie drożdży przetrwały w zbiorniku przez tysiące lat - czekając na wydobycie i rozmnożenie. Te starożytne drożdże pozwoliły nam stworzyć piwo, które daje nam możliwość poznania smaku starożytnego piwa filistyńskiego i egipskiego. Przy okazji, piwo nie jest złe.” – powiedział dr. Ronen Hazan.

W czasach starożytnych piwo było ważnym składnikiem codziennej diety ludzi. Piwu przypisywano wielkie moce, szczególnie w zakresie kultu religijnego i właściwości leczniczych. Mikrobiolodzy dr Ronen Hazan i dr Michael Klutstein z Hebrew University w Jerozolimie zbadali kolonie drożdży, które utworzyły się i osiadły w nanoporach ceramiki służącej do produkcji złocistego trunku. Ostatecznie udało im się wskrzesić drożdże, aby stworzyć wysokiej jakości piwo, którego korzenie sięgają około 5000 lat wstecz.

2 / 3
artykułów
Czytaj dalej. Subskrybuj
Archeologia
Kolos Konstantyna powrócił do Rzymu. Można go zobaczyć w Muzeach Kapitolińskich
Archeologia
Egipt restauruje piramidę w Gizie. "Dar dla świata XXI wieku"
Archeologia
We włoskim Paestum odkryto dwie nowe świątynie doryckie
Archeologia
Cucuteni-Trypole. Wegeosady sprzed sześciu tysięcy lat
Archeologia
Szwajcaria. Detektorysta znalazł na polu marchwi biżuterię sprzed 3,5 tysiąca lat