Reklama

Jeść jajka czy nie? Tak, ale jest jeden warunek

Wbrew powszechnej opinii jajka nie podnoszą poziomu cholesterolu we krwi. Mogą je jeść bez obaw nawet osoby z nadwagą i chore na cukrzycę typu 2 – sugerują nowe badania. Naukowcy przyznają jednak, że jest jedno ale…

Publikacja: 23.05.2018 16:31

Jeść jajka czy nie? Tak, ale jest jeden warunek

Foto: AdobeStock

W wielu krajach obowiązują wytyczne, zgodnie z którymi osoby zagrożone chorobami cywilizacyjnymi, takimi jak otyłość, miażdżyca, cukrzyca typu 2 powinny ograniczyć spożycie jaj do najwyżej dwóch tygodniowo lub nawet całkowicie wykluczyć je z diety. Opinie co do zasadności tych zaleceń, nadal są wśród naukowców podzielone. Najnowsze badania nad wpływem jedzenia jaj na zdrowie przeprowadzili badacze z Uniwersytetu w Sydney w Australii (Diabetes and Egg, DIABEGG, American Journal of Clinical Nutrition). Wynika z nich, że nawet osoby chore na cukrzycę typu 2 lub nią zagrożone mogą bezpiecznie jeść jaja, które – jak zauważają autorzy badań – są dla nich bardzo cennym i jednocześnie niskokalorycznym źródłem wartości odżywczych.

Pozostało jeszcze 84% artykułu

Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.

Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Treści, którym możesz zaufać.

Reklama
psychologia
Czym jest ADHD burnout i maska ADHD – wyjaśnia psycholożka Monika Kotlarek
Materiał Promocyjny
Bank Pekao uczy cyberodporności
Zdrowie
Polski system „zgubił” kilkuset lekarzy z Ukrainy
Zdrowie
21. Forum Rynku Zdrowia już w poniedziałek
Zdrowie
Kobiety z ADHD żyją latami bez diagnozy. Nowe badanie pokazuje skalę problemu
Materiał Promocyjny
Stacje ładowania dla ciężarówek pilnie potrzebne
Zdrowie
ADHD u kobiet – ciche, niewidzialne i wciąż nierozumiane
Materiał Promocyjny
Transformacja energetyczna: Były pytania, czas na odpowiedzi
Reklama
Reklama