Coraz rzadziej studniówki odbywają się w szkolnych aulach czy salach gimnastycznych. Większość liceów i techników decyduje się na zabawę w salach renomowanych hoteli.
Koszt takiej imprezy to ok. 200 zł od osoby. Co w menu? – Sałatki, zimne przekąski, ciepłe mięso, ryby, ziemniaki, desery – wymienia Olga Karczewska z hotelu Jan III Sobieski.
Młodzież często wybiera też specjalne sale bankietowe. Tam za osobę płaci się ok. 120 zł. W lokalach do tańca gra profesjonalny DJ.
– On jest bardziej elastyczny w doborze repertuaru niż zespół muzyczny i jest tańszy – przyznaje Artur Żołek z Sal Bankietowych Akant.
Są jednak placówki, w których bale dla przyszłych maturzystów odbywają się w szkolnych murach. Tradycyjnie tak jest w LO im. Stefana Batorego. – Jeszcze w latach 90. bal rozpoczynał się o godzinie 17 i kończył o 22 – wspomina wicedyrektor LO im. Batorego Barbara Kordas. – Teraz zaczyna się o 20, a kończy nawet o 5 rano.