Zielnik Cafe

Sielankowy nastrój. Na zielonych ścianach ryciny ze staroświeckiego zielnika. Polskie inspiracje na talerzu. Świetne wypieki. Bardzo dobra, profesjonalna obsługa. Można zanurzyć się w przyjemnym „gesslerowym” klimacie

Publikacja: 07.02.2008 21:20

Zielnik Cafe

Foto: Rzeczpospolita

Tutejsze smaki są wyraziste, potrawy podane prosto i bez modnych udziwnień. Jako czekadełko dostaniemy razowy chleb na miodzie, a na osobnym talerzyku świeże czosnkowe masło i delikatną pastę z jajka. W karcie są polskie klasyki: ozorki cielęce, sałatka z ziemniaków, ogórków kiszonych i śledzia oraz chyba jedyny w Warszawie krem z chrzanu.

Znajdziemy tu także inne smaki zapamiętane z dzieciństwa – esencjonalny barszcz z kwaśną śmietaną i z podawanym na osobnym talerzyku purée z ziemniaków, przysypanym chrupiącą cebulką oraz drożdżowe „racuchy wielkie jak poduchy”. Puszyste, gorące – w środku nadziane winną antonówką, ze śnieżną posypką z cukru pudru, podawane z dodatkiem lekkiego serka (16 zł).

Inne desery – szarlotka czy bezowy tort są nie mniej kuszące.

To fantastyczne miejsce na randkę, tym bardziej że z konieczności siedzi się tu bardzo blisko siebie. Można oprzeć się wygodnie na puchatych poduchach. Do tego pachnie kawa i cynamon, płoną świece. To niezwykłe wnętrze – są tu ręcznie malowane ściany, świątecznie nakryte stoły, stylowe meble. W bonusie urok Starego Mokotowa z odremontowanym parkiem Dreszera naprzeciwko. Można się tu zaręczyć, a potem urządzić wesele. Z przyjemnością.

ul. Odyńca 15 Mokotów

tel. 022 844 35 00

e-mail: info@zielnikcafe.pl

strona internetowa: www.zielnikcafe.plczynne: codz. 10-24

można płacić kartą

- Moet & Chandon Brut Imperial (kieliszek) 45 zł

- babeczki kruche na musie z chrzanu, wędzony łosoś polany sosem musztardowo-miodowym 25 zł

- rosół koperkowy z makaronem 16 zł

- naleśniki Bergami ze szpinakiem i orzechami na musie z miodu lipowego 34 zł

- miód pitny Trójniak 9 zł

rachunek: 129 zł

Tutejsze smaki są wyraziste, potrawy podane prosto i bez modnych udziwnień. Jako czekadełko dostaniemy razowy chleb na miodzie, a na osobnym talerzyku świeże czosnkowe masło i delikatną pastę z jajka. W karcie są polskie klasyki: ozorki cielęce, sałatka z ziemniaków, ogórków kiszonych i śledzia oraz chyba jedyny w Warszawie krem z chrzanu.

Znajdziemy tu także inne smaki zapamiętane z dzieciństwa – esencjonalny barszcz z kwaśną śmietaną i z podawanym na osobnym talerzyku purée z ziemniaków, przysypanym chrupiącą cebulką oraz drożdżowe „racuchy wielkie jak poduchy”. Puszyste, gorące – w środku nadziane winną antonówką, ze śnieżną posypką z cukru pudru, podawane z dodatkiem lekkiego serka (16 zł).

Wydarzenia
RZECZo...: powiedzieli nam
Wydarzenia
Nie mogłem uwierzyć w to, co widzę
Wydarzenia
Polscy eksporterzy podbijają kolejne rynki. Przedsiębiorco, skorzystaj ze wsparcia w ekspansji zagranicznej!
Materiał Promocyjny
Jakie możliwości rozwoju ma Twój biznes za granicą? Poznaj krajowe programy, które wspierają rodzime marki
Wydarzenia
Żurek, bigos, gęś czy kaczka – w lokalach w całym kraju rusza Tydzień Kuchni Polskiej
Materiał Promocyjny
Technologia na etacie. Jak zbudować efektywny HR i skutecznie zarządzać kapitałem ludzkim?