Boathouse
Amerykańską wołowinę ma w ofercie Boathouse. Stek „Ribeye” (300 gram) z patelni kosztuje 98 zł, półkilogramowy grillowany stek T-bone – 169 zł, a stek (250 gram) w pieprzowej panierce 89 zł. Mięsa serwowane są z sałatą cesarską i do wyboru z frytkami lub pieczonymi ziemniakami i z sosem tzatziki. Ul. Wał Miedzeszyński 389a, tel. 022 616 32 23.
Porta 13
Trzydaniowe lunche w cenie 26 zł można zamawiać w restauracji Porta 13, oferującej dania z certyfikowanych produktów ekologicznych. W skład lunchu wchodzi zupa (np. chłodnik z jabłka) lub sałatka i danie główne (np. pierogi ruskie) oraz deser (np. mus z czarnych porzeczek). Ul. Chmielna 13, tel. 022 505 99 99.
—mq
Tytuł ekspozycji brzmi bardzo poważnie: „Maciej Zień X-lecie Twórczości”, a jaka jest ekspozycja?
Maciej Zień: To dla mnie bardzo ważna wystawa. Minęła dekada, odkąd jako 18-latek zająłem się projektowaniem. Przyszedł czas na pierwsze podsumowania. Kiedy w niedzielę nad ranem skończyłem rozwieszanie kolekcji i na spokojnie się jej przyjrzałem, przyznam, że się wzruszyłem. To był cudowny, wspaniały okres. I, obiektywnie oceniając, widać że projekty ewoluowały, zmieniały się. Jest mi też bardzo miło, że moje stroje, jako pierwszego chyba projektanta polskiego, pojawiły się w muzeum.
I to nie byle jakim – oddziale Muzeum Narodowego, na dodatek mieszczącym się w stylowym pałacyku...
Miejsce jest dla mnie szczególne. Dziesięć lat temu miałem tu pierwszy autorski pokaz w Warszawie.
Co z tej prezentacji pan przypomniał?
Białą suknię haftowaną koralikami, którą prezentowała wtedy gwiazda wieczoru Justyna Steczkowska. W komplecie jest tzw. choker – biżuteria na szyję ze strusimi piórami.
Co zamyka wystawę?
Trzy sukienki i płaszcz z czarnych, zwiniętych ślimaków z najnowszej
—rozmawiała Jolanta Gajda-Zadworna
Królikarnia. ul. Puławska 113a, tel. 022 843 15 86, do 31 lipca.