—ar
Obrazy na Jedwabiu - Galeria Krytyków Pokaz
Od dzisiaj możemy oglądać ekspozycję wykonanych z niezwykłą starannością obrazów Hanny Ewy Masojady, malowanych pracochłonnie na jedwabiu. Na tych osobliwych płótnach rozgrywa się wyjątkowy festiwal kolorów, światła i gry z przestrzenią.
Ul. Krakowskie Przedmieście 20/22, tel. 022 828 31 22, godz. 10 – 17.
Teresa Pągowska - Galeria Atak
Także dziś startuje monograficzna wystawa prezentująca prace m.in. z lat 60. Warto poznać tę artystkę, ogromną indywidualność polskiej sztuki XX wieku.
Ul. Krakowskie Przedmieście 16/18, tel. 022 826 50 55, wernisaż godz. 18.
—igse
Nabór do Klubów i Pracowni - Staromiejski Dom Kultury
Każdy znajdzie tu coś dla siebie. W klubie Twierdza na młodzież czekają gry planszowe, strategiczne i RPG. W pracowni plastyczno-teatralnej Pankracownia dzieci rozwiną wyobraźnię i zdolności artystyczne, a klub Małych Pianistów umuzykalni je i ukształtuje ich wrażliwość. Dla najmłodszych (od czterech do pięciu lat) zajęcia Pod Daszkiem – muzyczne, plastyczne i teatralne.
Ul. Rynek Starego Miasta 2, tel. 022 831 23 75, godz. 9 – 17.
Królewna Śnieżka Lapidarium - Teatr Literacki
O kłopotach pięknej i dobrej królewny, której urody nie mogła znieść zła i zazdrosna macocha, opowiedzą najmłodszej widowni (od lat pięciu) aktorzy Teatru Literackiego. Może nawet zaproszą chętne do wzięcia czynnego udziału w przedstawieniu dzieci na scenę, by one również mogły zagrać jedną z bajkowych postaci? A na pewno poczęstują cukierkami!
Ul. Staromiejska 6/8, tel. 022 664 96 89, godz. 10.
—tr
Gościniec Kołomyja
Do gościńca mieszczącego się w zaadaptowanej stodole w Konstancinie-Jeziornie na skraju Chojnowskiego Parku Krajobrazowego można dziś przyjechać na Czwartkowy Targ Rybny. W karcie znajdziemy świeże mule przyrządzone na dwa sposoby: w winie chardonnay lub pikantne w sosie z pomidorami. Zjeść można także lwowską zupę rybną i krewetki. Jutro odbędzie się tu „Świniobicie” – na stołach staną dania z grilla: karkówka, taczanka kozacka, kurczak faszerowany serem oraz kresowe napitki. Atrakcją kulinarną wieczoru będzie pieczone prosię. Koszt uczestnictwa w imprezie: 60 zł od osoby (jesz, ile chcesz). Start o godz. 19.
Konstancin-Jeziorna, ul. Od Lasu 23, tel. 022 754 05 94.
Esencja Smaku
We wrześniowym menu Wojciecha Strusa są brzoskwinie, śliwki, borowiki, papryka i dynia. Szef kuchni stworzył tym razem wyjątkowo ciekawe sałaty – kurki połączył z pieczoną czerwoną papryką, rukolą, jajkami, czerwoną cebulą i orzeszkami pinii w oliwie z oliwek (27 zł), a brzoskwinie w miodzie i pieprzu z gorgonzolą i prażonymi pestkami dyni oraz gorzkimi sałatami. Zjemy tu także krem z dyni z curry (15 zł) oraz filet z kaczki ze smażoną śliwką, przepiórczymi jajkami, orzeszkami pinii i masłem bazyliowo-cytrynowym (48 zł).
Ul. Odolańska 10, tel. 022 845 09 44.
—mq