Rz: Jak Kraków wyróżnia się na tle polskiej tradycji kulinarnej?
Robert Makłowicz:
Nowoczesna kuchnia powstawała w XIX ? i na początku XX w. W tym czasie Kraków był częścią Austro-Węgier, więc na naszą kuchnię wpływ miały inne tradycje, ?niż miało to miejsce w zaborze rosyjskim czy niemieckim. Dla przykładu, nasza kremówka ?to warszawska napoleonka, ?a warszawska kremówka to napoleonka w Krakowie. Popularne u nas strudle też często mylone są z popularną gdzie indziej struclą, a to dwie różne rzeczy.
Jakie tradycje miały wpływ na krakowską kuchnię?
Przez blisko tysiąc lat 100 km na południe od Krakowa przebiegała granica z Węgrami. Dlatego też w Krakowie tak popularne są paprykarze. Ale na krakowską kuchnię wpływ mieli też nasi dorożkarze. To dzięki nim cała Polska zachwyca się dziś maczanką po krakowsku czy kaczką z grzybami, przyrządzaną zupełnie inaczej niż w innych częściach kraju. Widać też duże wpływy kuchni żydowskiej. Wspomnę choćby nasze obwarzanki, które niektórzy niepoprawnie nazywają preclami...