Reklama

Żywność w górę, a roślinna tanieje

Skok cen spowodował, że do niedawna dużo droższe roślinne odpowiedniki mięsa zrównały się z tradycyjnymi produktami. Spowoduje to jeszcze szybszy wzrost mocno rosnącej sprzedaży. Producenci obniżają ceny nawet o 20 proc.

Publikacja: 10.06.2021 21:00

Żywność w górę, a roślinna tanieje

Foto: Adobe Stock

Trend widać szczególnie na rynku roślinnych alternatyw dla mięsa, które podbijają rynek od stosunkowo niedawna i zaczynały z wysokiego poziomu cen, co było efektem wielkiego zainteresowania i ograniczonej podaży. Moce produkcyjne jednak znacząco wzrosły, pojawiło się wiele nowych firm i w efekcie produkty są znacznie tańsze.

Jak podaje „The Washington Post", ok. 0,5 kg (funt) podstawowej wersji produktu Beyond Meat kosztuje już ok. 5,7 dol. Z kolei drożejąca wołowina to cena 4,1–6 dol. za funt. Zarówno ta firma, jak i konkurencyjna Impossible Foods w tym roku już dwukrotnie obniżyły ceny dostaw dla restauracji. Mowa nawet o 20-proc. cięciach, podczas gdy mięso drożeje co miesiąc i w efekcie alternatywy roślinne zdobywają kolejnych klientów.

Pozostało jeszcze 81% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Przemysł spożywczy
Niemcy chcą walczyć z plagą otyłości. Co może pomóc?
Przemysł spożywczy
Podział Kraft Heinz. Buffett rozczarowany
Przemysł spożywczy
Szalony wzrost cen kawy potrwa nawet dwa lata
Przemysł spożywczy
Prezes Nestlé zwolniony przez romans z pracownicą. Koncern pogrąża się w kryzysie
Przemysł spożywczy
Japoński gigant alkoholowy stracił szefa. W tle kłopoty z narkotykami
Reklama
Reklama