Reklama

Zakazy nikogo nie nauczą, potrzebna jest edukacja

W lodówce znalazłam piersi z kurczaka, których termin przydatności do spożycia minął tydzień wcześniej. A byłam pewna, że dopiero następnego dnia. Takie niespodzianki spotykają co trzecie gospodarstwo w Polsce, co pokazuje, że z jednej strony nie jestem sama z problemem, co zawsze cieszy.

Publikacja: 12.10.2017 20:36

Zakazy nikogo nie nauczą, potrzebna jest edukacja

Foto: Archiwum

Z drugiej strony jednak przytłacza skala niepotrzebnie wyprodukowanej żywności, potem niepotrzebnie kupionej, a na koniec trafi ona do śmieci i nikt, oprócz sprzedających ją sklepów, z niej nie skorzysta.

Czy mogłabym nie kupić tych feralnych filetów? Pewnie tak. Jednak chciałam kupić żywność na zapas, by nie marnować mojego wciąż kurczącego się czasu na wielokrotne zakupy w sklepach spożywczych w ciągu tygodnia. Zbyt duże zakupy okazują się być jednym z podstawowych błędów, które prowadzą do marnowania żywności. Tak więc albo będę marnowała czas między półkami sklepów, albo narażam się na ryzyko, że czasem część tej żywności się zmarnuje.

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się świat i Polska. Jak wygląda nowa rzeczywistość polityczna po wyborach prezydenckich. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.

Czytaj, to co ważne.

Reklama
Przemysł spożywczy
USA nałożyły na Brazylię 50-proc. cła. Kawa zamiast do Stanów pojedzie do Chin
Przemysł spożywczy
Niemieckie browary w kryzysie. Niemcy piją coraz mniej piwa
Przemysł spożywczy
TikTok wypromował kolejny produkt spożywczy. Producenci nie nadążają z produkcją
Przemysł spożywczy
Coca-Cola potwierdziła słowa Donalda Trumpa. Szykuje nowe produkty
Przemysł spożywczy
Producenci mięsa w Polsce mają wiele kłopotów. Ale stoi przed nimi ważna szansa
Reklama
Reklama