Śniadania wciąż jemy w domu, ale obiadów już nie

Wbrew lansowanej modzie pierwszą strawę Polacy wolą zjeść u siebie, ale główny posiłek w ciągu dnia 80 proc. jada poza domem, co jest najwyższym wynikiem w Europie.

Aktualizacja: 10.08.2018 06:46 Publikacja: 09.08.2018 21:00

Śniadania wciąż jemy w domu, ale obiadów już nie

Foto: Adobe Stock

Śniadanie w restauracji to w Europie wciąż domena państw południowych, a wzorzec ten jest lansowany w różnych serialach i filmach. Moda ta przyjmuje się mocniej wśród konsumentów z młodszych grup wiekowych. Jednak średnio tylko 9 proc. Europejczyków idzie za takim zwyczajem – wynika z globalnego badania firmy Nielsen, do którego dotarła „Rzeczpospolita".

Idą zmiany

Pozostało 94% artykułu
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Przemysł spożywczy
Upadła Manufaktura Piwa Wódki i Wina. Palikot w areszcie. Czy to początek końca?
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Przemysł spożywczy
Czeczen właścicielem aktywów Danone w Rosji. Jest odznaczony „Orderem Kadyrowa”
Przemysł spożywczy
Masło rekordowo drogie. Indeks światowych cen żywności najwyżej od kwietnia 2023 r.
Przemysł spożywczy
Święta, święta i… do kosza. Wyrzucamy 1,6 kg świątecznego jedzenia na osobę
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Przemysł spożywczy
Coca-Cola wycofuje się z własnych obietnic. Nie będzie mocnego odwrotu od plastiku