#RZECZoBIZNESIE: Stanisław Kowalczyk: Fałszowanie żywności jest poważnym problemem

- Dzisiaj kiełbasę możemy wytworzyć w ogóle bez mięsa - mówi prof. Stanisław Kowalczyk, ekspert ds. bezpieczeństwa i jakości żywności.

Aktualizacja: 14.06.2016 14:54 Publikacja: 14.06.2016 13:34

#RZECZoBIZNESIE: Stanisław Kowalczyk: Fałszowanie żywności jest poważnym problemem

Foto: Rzeczpospolita

Fałszowanie żywności poprzez zmianę oryginalnych składników produktów na ich tańsze podróbki jest coraz większym problemem na całym świecie. Producenci starają się na wszelkie sposoby obniżyć koszty produkcji, co prowadzi do znacznego pogorszenia jakości żywności. Przykładem tego jest choćby cukier.

- Można domieszać takie składniki, które zwiększą masę cukru, a jednocześnie będzie je trudno wykryć przy spożyciu – wyjaśnia Stanisław Kowalczyk.

99zł za rok.
Bądź na bieżąco! Czytaj ile chcesz!

Kto zostanie nowym prezydentem? Kto zostanie nowym papieżem? Co się dzieje w USA? Nie przegap najważniejszych wydarzeń z kraju i ze świata!
Przemysł spożywczy
Polskie Jeżyki i Grześki łączą siły z niemieckimi zającami
Przemysł spożywczy
Słynny producent alkoholi luksusowych zwolni ponad tysiąc pracowników
Przemysł spożywczy
Zakaz reklamy piwa? Ministerstwo nie mówi „nie”
Przemysł spożywczy
W tym i w przyszłym roku mniej kawy z Brazylii
Przemysł spożywczy
Kakao będzie drożeć jeszcze latami. Miliardowe inwestycje nie zwrócą się szybko
Materiał Promocyjny
Lenovo i Motorola dalej rosną na polskim rynku