„Menu”: Ostatnia wieczerza

W „Menu” ekskluzywna restauracja oraz jej goście symbolizują współczesny świat i jego zepsucie. Przy stołach zasiadają bogaci, uprzywilejowani i zapatrzeni w siebie ludzie, którym trzeba dać nauczkę.

Publikacja: 13.01.2023 17:00

„Menu”, reż. Mark Mylod, film dostępny w serwisach VOD: Disney+, iTunes, Chili, Rakuten

„Menu”, reż. Mark Mylod, film dostępny w serwisach VOD: Disney+, iTunes, Chili, Rakuten

Foto: materiały prasowe

Fikcyjna i samowystarczalna wysepka Hawthorne, gdzieś na Pacyfiku. 5 hektarów ziemi otoczone oceanem, z dala od cywilizacji. W samym środku lądu – ekskluzywna restauracja. By się do niej dostać, stolik (minimalnie dla dwóch osób) trzeba zarezerwować z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem. Koszt: bez mała 1250 dolarów za talerzyk. Ze słów Tylera (Nicholas Hoult), któremu od dawna marzyło się, by wziąć udział w – jak to określa – „święcie subtelnej palety smaków”, wynika, że warto szarpnąć się na taką ekstrawagancję. Szefem kuchni w lokalu jest bowiem niejaki Julian Slowik (Ralph Fiennes), międzynarodowej sławy mistrz sztuki kulinarnej, którego karierę Tyler, domorosły ekspert w zakresie gastronomii, śledzi z wypiekami na twarzy.

Pozostało 83% artykułu
„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Plus Minus
„Ilustrownik. Przewodnik po sztuce malarskiej": Złoto na palecie, czerń na płótnie
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Plus Minus
„Indiana Jones and the Great Circle”: Indiana Jones wiecznie młody
Plus Minus
„Lekcja gry na pianinie”: Duchy zmarłych przodków
Plus Minus
„Odwilż”: Handel ludźmi nad Odrą
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Plus Minus
Gość "Plusa Minusa" poleca. Artur Urbanowicz: Eksperyment się nie udał