Polski cukier pójdzie w świat

Marek Spuz vel Szpos | To najtrudniejszy rok w historii firmy – mówi prezes Krajowej Spółki Cukrowej.

Publikacja: 02.09.2015 22:00

Polski cukier pójdzie w świat

Foto: Fotorzepa, Jerzy Dudek JD Jerzy Dudek

Rz: Susza pustoszy polskie pola, także te, na których rosną buraki cukrowe. Czy to oznacza, że zapłacimy więcej za cukier?

Marek Spuz vel Szpos: Susza dotknęła już około 18 proc. powierzchni upraw buraków cukrowych objętych przez nas umowami kontraktacyjnymi. Produkcja cukru z tego obszaru może być od 10 do 15 proc. niższa, niż zakładaliśmy. Nie są to jednak wyniki ostateczne, bo kampania cukrownicza zaczyna się za mniej więcej miesiąc i jeszcze sporo może się zmienić. Wszystko zależy od pogody. Konsumenci nie muszą się jednak obawiać. Ewentualny wzrost cen będzie minimalny.

Pozostało 92% artykułu

Złap mikołajkową okazję!

Czytaj dalej RP.PL.
Ciesz się dostępem do treści najbardziej opiniotwórczego medium w Polsce. Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.
Opinie Ekonomiczne
Witold M. Orłowski: Gospodarka wciąż w strefie cienia
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Opinie Ekonomiczne
Piotr Skwirowski: Nie czarne, ale już ciemne chmury nad kredytobiorcami
Ekonomia
Marek Ratajczak: Czy trzeba umoralnić człowieka ekonomicznego
Opinie Ekonomiczne
Krzysztof Adam Kowalczyk: Klęska władz monetarnych
Materiał Promocyjny
Do 300 zł na święta dla rodziców i dzieci od Banku Pekao
Opinie Ekonomiczne
Andrzej Sławiński: Przepis na stagnację