Reklama
Rozwiń

Polski cukier pójdzie w świat

Marek Spuz vel Szpos | To najtrudniejszy rok w historii firmy – mówi prezes Krajowej Spółki Cukrowej.

Publikacja: 02.09.2015 22:00

Polski cukier pójdzie w świat

Foto: Fotorzepa, Jerzy Dudek JD Jerzy Dudek

Rz: Susza pustoszy polskie pola, także te, na których rosną buraki cukrowe. Czy to oznacza, że zapłacimy więcej za cukier?

Marek Spuz vel Szpos: Susza dotknęła już około 18 proc. powierzchni upraw buraków cukrowych objętych przez nas umowami kontraktacyjnymi. Produkcja cukru z tego obszaru może być od 10 do 15 proc. niższa, niż zakładaliśmy. Nie są to jednak wyniki ostateczne, bo kampania cukrownicza zaczyna się za mniej więcej miesiąc i jeszcze sporo może się zmienić. Wszystko zależy od pogody. Konsumenci nie muszą się jednak obawiać. Ewentualny wzrost cen będzie minimalny.

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Opinie Ekonomiczne
Michał Hetmański, Kamil Laskowski: Hutnictwo to wyjątek od piastowskiej doktryny Tuska
Opinie Ekonomiczne
Krzysztof Adam Kowalczyk: Obniżka podatków to miraż. Należałoby je podnieść – na obronę
Opinie Ekonomiczne
Witold M. Orłowski: Wiadomość o śmierci Zachodu nieco przesadzona
Opinie Ekonomiczne
Marian Gorynia: Dlaczego organizujemy Kongres Ekonomistów Polskich?
Opinie Ekonomiczne
Anita Błaszczak: Stanowiska coraz większego ryzyka