Polski cukier pójdzie w świat

Marek Spuz vel Szpos | To najtrudniejszy rok w historii firmy – mówi prezes Krajowej Spółki Cukrowej.

Publikacja: 02.09.2015 22:00

Polski cukier pójdzie w świat

Foto: Fotorzepa, Jerzy Dudek JD Jerzy Dudek

Rz: Susza pustoszy polskie pola, także te, na których rosną buraki cukrowe. Czy to oznacza, że zapłacimy więcej za cukier?

Marek Spuz vel Szpos: Susza dotknęła już około 18 proc. powierzchni upraw buraków cukrowych objętych przez nas umowami kontraktacyjnymi. Produkcja cukru z tego obszaru może być od 10 do 15 proc. niższa, niż zakładaliśmy. Nie są to jednak wyniki ostateczne, bo kampania cukrownicza zaczyna się za mniej więcej miesiąc i jeszcze sporo może się zmienić. Wszystko zależy od pogody. Konsumenci nie muszą się jednak obawiać. Ewentualny wzrost cen będzie minimalny.

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Tylko 69 zł za pół roku czytania.

O tym, jak szybko zmienia się świat. Czy będzie pokój na Ukrainie. Co się dzieje w kraju przed wyborami. Teraz szczególnie warto wiedzieć więcej. Wyjaśniamy, tłumaczymy, inspirujemy.

Opinie Ekonomiczne
Krzysztof Adam Kowalczyk: Nie strzelajcie do flipperów
Opinie Ekonomiczne
Aleksandra Ptak-Iglewska: Wraca dramat błonicy. Pora uzależnić 800+ od szczepień
Opinie Ekonomiczne
Krzysztof Adam Kowalczyk: Stara bida i bankowy chłopiec do bicia
Opinie Ekonomiczne
Prof. Elżbieta Chojna-Duch: Strategiczna autonomia w Europie
Materiał Promocyjny
Konieczność transformacji energetycznej i rola samorządów
Opinie Ekonomiczne
Marek Tatała: Czy deregulacja się opłaca?
Materiał Promocyjny
Sezon motocyklowy wkrótce się rozpocznie, a Suzuki rusza z 19. edycją szkoleń