Reklama
Rozwiń

Polski cukier pójdzie w świat

Marek Spuz vel Szpos | To najtrudniejszy rok w historii firmy – mówi prezes Krajowej Spółki Cukrowej.

Publikacja: 02.09.2015 22:00

Polski cukier pójdzie w świat

Foto: Fotorzepa, Jerzy Dudek JD Jerzy Dudek

Rz: Susza pustoszy polskie pola, także te, na których rosną buraki cukrowe. Czy to oznacza, że zapłacimy więcej za cukier?

Marek Spuz vel Szpos: Susza dotknęła już około 18 proc. powierzchni upraw buraków cukrowych objętych przez nas umowami kontraktacyjnymi. Produkcja cukru z tego obszaru może być od 10 do 15 proc. niższa, niż zakładaliśmy. Nie są to jednak wyniki ostateczne, bo kampania cukrownicza zaczyna się za mniej więcej miesiąc i jeszcze sporo może się zmienić. Wszystko zależy od pogody. Konsumenci nie muszą się jednak obawiać. Ewentualny wzrost cen będzie minimalny.

Pozostało jeszcze 92% artykułu

Już za 19 zł miesięcznie przez rok

Jak zmienia się Polska, Europa i Świat? Wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i historia w jednym miejscu i na wyciągnięcie ręki.

Subskrybuj i bądź na bieżąco!

Opinie Ekonomiczne
Czas ucieka. UE musi znaleźć sposób na rosyjskie aktywa
Opinie Ekonomiczne
Adam Roguski: Ustawa schronowa, czyli tworzenie prawa do poprawy
Opinie Ekonomiczne
Ptak-Iglewska: USA zostawiają w biedzie swoich obywateli. To co mają dla UE?
Opinie Ekonomiczne
Bartłomiej Sawicki: Rachunki za prąd „all inclusive” albo elastyczne taryfy
Opinie Ekonomiczne
Krzysztof Adam Kowalczyk: Pałac Prezydencki domem biesiadnym? Pomysł na biznes pod słynnym żyrandolem