Tylko 19 zł miesięcznie przez cały rok.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
Aktualizacja: 19.02.2015 19:50 Publikacja: 19.02.2015 18:31
CC BY-SA 3.0
Foto: Wikimedia Commons
Podjęli się tego zadania na zlecenie jednej z bardzo bogatych linii lotniczych, która zamierza podawać optymalne sztućce na pokładach swoich samolotów bez względu na koszty, natomiast ze względu na prestiż. Zespołem kieruje dr Zoe Laughlin.
Po przeprowadzeniu doświadczeń z udziałem ochotników określono już optymalny kształt łyżki, długość jej trzonka, głębokość komory zupowej, wagę. Spośród sztućców łyżka najbardziej styka się z potrawami i z kubkami smakowymi. Pozostało ustalić, z jakiego tworzywa powinna być zrobiona idealna łyżka.
Naukowcy przygotowali serię łyżek z miedzi, chromu, cyny, stali nierdzewnej, złota i srebra. 50 ochotników poproszono o posmakowanie każdej pustej łyżki z osobna i sprecyzowanie, jaka wydaje się w smaku. W drugim etapie eksperymentu jego uczestnicy każdą z łyżek kosztowali dania o smaku słodkim, słonym i kwaśnym.
Bądź na bieżąco. Czytaj sprawdzone treści od Rzeczpospolitej. Polityka, wydarzenia, społeczeństwo, ekonomia i psychologia.
Treści, którym możesz zaufać.
W najnowszym odcinku podcastu „Rzecz w tym” Bogusław Chrabota rozmawia z prof. Pawłem Poszytkiem, ekspertem zajm...
DeepSeek, Alibaba i inni. Jak chińska rewolucja w AI wpłynie na przyszłość technologii, biznesu i globalnej rywa...
B-21 "Raider" Sił Powietrznych USA odbył w piątek swój pierwszy lot, przybliżając moment wprowadzenia do floty...
Naukowcy z japońskiego uniwersytetu wykorzystali sztuczną inteligencję do stworzenia systemu, który - jak twierd...
Ryzyka i zagrożenia związane z rozwojem sztucznej inteligencji są prawie pewne, a korzyści są spekulatywne - oce...
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas