Zjeść łyżką i łyżkę

Naukowcy z University College London dążą do stworzenia najlepszej łyżki na świecie.

Aktualizacja: 19.02.2015 19:50 Publikacja: 19.02.2015 18:31

CC BY-SA 3.0

CC BY-SA 3.0

Foto: Wikimedia Commons

Podjęli się tego zadania na zlecenie jednej z bardzo bogatych linii lotniczych, która zamierza podawać optymalne sztućce na pokładach swoich samolotów bez względu na koszty, natomiast ze względu na prestiż. Zespołem kieruje dr Zoe Laughlin.

Po przeprowadzeniu doświadczeń z udziałem ochotników określono już optymalny kształt łyżki, długość jej trzonka, głębokość komory zupowej, wagę. Spośród sztućców łyżka najbardziej styka się z potrawami i z kubkami smakowymi. Pozostało ustalić, z jakiego tworzywa powinna być zrobiona idealna łyżka.

Naukowcy przygotowali serię łyżek z miedzi, chromu, cyny, stali nierdzewnej, złota i srebra. 50 ochotników poproszono o posmakowanie każdej pustej łyżki z osobna i sprecyzowanie, jaka wydaje się w smaku. W drugim etapie eksperymentu jego uczestnicy każdą z łyżek kosztowali dania o smaku słodkim, słonym i kwaśnym.

„Rzeczpospolita” najbardziej opiniotwórczym medium października!
Rzetelne informacje, pogłębione analizy, komentarze i opinie. Treści, które inspirują do myślenia. Oglądaj, czytaj, słuchaj.

Czytaj za 9 zł miesięcznie!
Materiał Promocyjny
Kod Innowacji - ruszył konkurs dla firm stawiających na nowe technologie w komunikacji z konsumentami
https://track.adform.net/adfserve/?bn=77855207;1x1inv=1;srctype=3;gdpr=${gdpr};gdpr_consent=${gdpr_consent_50};ord=[timestamp]
Materiał Promocyjny
Polska na czele rewolucji technologii kwantowych
Nowe technologie
Niewykrywalny bombowiec strategiczny Sił Powietrznych USA odbył pierwszy lot
Nowe technologie
Co mówią kury? Naukowcy opracowali tłumacza, użyli sztucznej inteligencji
Materiał Promocyjny
Bank Pekao wchodzi w świat gamingu ze swoją planszą w Fortnite
Nowe technologie
Prof. Zybertowicz: AI może potraktować ludzkość jak budowniczy autostrad traktują mrowiska