Zjeść łyżką i łyżkę

Naukowcy z University College London dążą do stworzenia najlepszej łyżki na świecie.

Aktualizacja: 19.02.2015 19:50 Publikacja: 19.02.2015 18:31

CC BY-SA 3.0

CC BY-SA 3.0

Foto: Wikimedia Commons

Podjęli się tego zadania na zlecenie jednej z bardzo bogatych linii lotniczych, która zamierza podawać optymalne sztućce na pokładach swoich samolotów bez względu na koszty, natomiast ze względu na prestiż. Zespołem kieruje dr Zoe Laughlin.

Po przeprowadzeniu doświadczeń z udziałem ochotników określono już optymalny kształt łyżki, długość jej trzonka, głębokość komory zupowej, wagę. Spośród sztućców łyżka najbardziej styka się z potrawami i z kubkami smakowymi. Pozostało ustalić, z jakiego tworzywa powinna być zrobiona idealna łyżka.

Naukowcy przygotowali serię łyżek z miedzi, chromu, cyny, stali nierdzewnej, złota i srebra. 50 ochotników poproszono o posmakowanie każdej pustej łyżki z osobna i sprecyzowanie, jaka wydaje się w smaku. W drugim etapie eksperymentu jego uczestnicy każdą z łyżek kosztowali dania o smaku słodkim, słonym i kwaśnym.

Okazało się, że najlepiej w tym teście wypadły łyżki złote, były najsmaczniejsze same w sobie, czyli puste, a także z pożywieniem. Uczestnicy eksperymentu określili złote łyżki jako niedające wrażenia metalicznego posmaku.

– Takimi właśnie łyżkami powinno się jadać, wtedy jedzący odczuwaliby wyłącznie smak potrawy i nic poza tym – stwierdziła dr Laughlin.

Drugie miejsce zajęła łyżka ze stali nierdzewnej. Właśnie takie łyżki przeważają w szufladach kredensów w najwyżej rozwiniętych krajach.

Łyżki miedziane i cynowe wprawdzie nadają potrawom słodkim niepożądaną cierpkość, jednak jeszcze w stopniu znośnym. Natomiast wątłusz spożywany cynową łyżką jest zdecydowanie nieprzyjemny.

Za najgorszą uznano łyżkę srebrną jako nadającą potrawom posmak metaliczny.

Dr Zoe Laughlin słabo orientuje się w literaturze przedmiotu niepochodzącej z jej kraju. Gdyby było inaczej, w badaniach brałaby pod uwagę także łyżki organiczne.

Stosowne doświadczenie już zostało przeprowadzone podczas przyjęcia u księcia Radziwiłła. Na takie bankiety szlachta przychodziła z własnymi łyżkami. Jeden z gości o niej zapomniał. Widząc jego zakłopotanie, gospodarz powiedział: „Kiep ten, kto nie zje zupy". Szlachcic odkroił z bochna chleba piętkę, wyskubał miękisz i tym narzędziem spożył zupę, po czym powiedział: „Kiep ten, kto nie zje łyżki".

Nowe technologie
Podcast „Rzecz w tym”: Czy jesteśmy skazani na bipolarny świat technologiczny?
Materiał Promocyjny
BIO_REACTION 2025
Nowe technologie
Chińska rewolucja w sztucznej inteligencji. Czy Ameryka traci przewagę?
Materiał Promocyjny
Kod Innowacji - ruszył konkurs dla firm stawiających na nowe technologie w komunikacji z konsumentami
Nowe technologie
Niewykrywalny bombowiec strategiczny Sił Powietrznych USA odbył pierwszy lot
Materiał Promocyjny
Edycja marzeń, czyli realme inspirowany Formułą 1
Nowe technologie
Co mówią kury? Naukowcy opracowali tłumacza, użyli sztucznej inteligencji