Regularne zażywanie witaminy E może o 22 proc. zwiększyć ryzyko udaru krwotocznego. Z drugiej strony może o 17 proc. obniżyć zagrożenie udarem niedokrwiennym – twierdzi zespół badaczy z USA, Francji i Niemiec.
Aktualizacja: 06.11.2010 00:11 Publikacja: 06.11.2010 00:11
Regularne zażywanie witaminy E może o 22 proc. zwiększyć ryzyko udaru krwotocznego. Z drugiej strony może o 17 proc. obniżyć zagrożenie udarem niedokrwiennym – twierdzi zespół badaczy z USA, Francji i Niemiec.
© Licencja na publikację
© ℗ Wszystkie prawa zastrzeżone
Źródło: Rzeczpospolita
Australijscy naukowcy odkryli większy, bardziej jadowity gatunek pająka lejkowatego - ptasznika z Sydney, jednego z najgroźniejszych na świecie.
Naukowcy odkryli zatopione w płaszczu Ziemi pozostałości płyt tektonicznych. Część jest zlokalizowana pod zachodnim Pacyfikiem, poza strefą tzw. subdukcji. Oznacza to, że naukowcy nie wiedzą, jakie jest pochodzenie tych anomalii.
Nieznany wulkan wybuchł w 1831 r. tak gwałtownie, że ochłodził klimat Ziemi. Teraz, niemal 200 lat później, naukowcy zidentyfikowali „tajemniczy wulkan” - donosi CNN.
Magma znajdująca się pod superwulkanem Yellowstone przesuwa się prawdopodobnie w kierunku północno-wschodnim. To właśnie w tym rejonie w przyszłości może dojść do aktywności wulkanicznej. Do takiego wniosku doszli naukowcy na podstawie ostatnich badań.
Łatwy w obsłudze, bezpieczny, uniwersalny. Taki powinien być dobry program księgowy i tym właśnie charakteryzuje się Mała Księgowość. Od wystawiania faktur, przez rozliczanie podatków i składek, po zarządzanie magazynem – wszystkie te zadania znacznie ułatwia nasz program.
Badacze z całego świata próbują oszacować kolejną datę potencjalnej erupcji dużego wulkanu. Według szacunkowych danych możliwe skutki ekonomiczne i klimatyczne takiego kataklizmu byłyby katastrofalne. Który z katastroficznych scenariuszy jest najbardziej realny?
Dobry program księgowy to podstawa funkcjonowania biura rachunkowego. Jego podstawowym zadaniem jej ułatwienie i przyspieszenie pracy księgowych. Dzięki temu, że program wykonuje podstawowe, powtarzalne zadania, profesjonaliści mogą się skupić na bardziej skomplikowanych zadaniach, lub zaoferować swoje usługi większej liczbie klientów.
Wysokie spożycie czerwonego mięsa wiąże się z ryzykiem wystąpienia wielu schorzeń. W nowym badaniu naukowcy wzięli na celownik poziom spożycia przetworzonego, czerwonego mięsa i ryzyko powstania demencji. Co pokazały wyniki?
Wskaźnik BMI może nie być wiarygodnym pomiarem zdrowia danej osoby – do takich wniosków doszła komisja składająca się z 58 ekspertów z różnych dziedzin medycyny. Lekarze zaproponowali odejście od tej metody diagnozowania otyłości i nowe rozwiązania.
Rząd jeszcze w styczniu zajmie się projektem ustawy, która wprowadzi zakaz sprzedaży wszystkich e-papierosów osobom małoletnim tj. poniżej 18. roku życia - poinformowała w TVP Info minister zdrowia Izabela Leszczyna.
Iga Kazimierczyk: „Flagowy projekt ekipy MEN będzie realizowany dobrowolnie. Nie pojawił się zwrot »zastanowiliśmy się i potrzebujemy więcej czasu«. Edukację zdrowotną wygaszono, dlatego że tak uznał premier Donald Tusk. Nie mamy Ministerstwa Edukacji. Mamy bieżące potrzeby polityczne”.
Ministerstwo Zdrowia nie ogłosiło jeszcze naboru w konkursach na kardiologię i dla szpitali ogólnych w ramach Krajowego Planu Odbudowy. Uruchomienie 2,7 mld zł z KPO czeka na nowe prawo. W praktyce szpitale będą miały rok na wydanie tych pieniędzy.
Zbyt wysoka lub zbyt niska temperatura otoczenia może powodować trudności z koncentracją i pogarszać funkcje poznawcze. Najnowsze badania naukowców dotyczą osób starszych. Ta wiedza ma szczególnie istotne znaczenie w dobie postępujących zmian klimatycznych.
Przychodnie specjalistyczne, które nie zrealizują wyznaczonego odsetka pierwszorazowych wizyt pacjentów, dostaną mniej pieniędzy za zrealizowane świadczenia. Decyzję w tej sprawie w najbliższych tygodniach ma ogłosić prezes NFZ – dowiedziała się „Rz”.
Zespół naukowców z Uniwersytetu Cambridge podzielił się wynikami badania dotyczącego mikrobiomu jelitowego. Okazuje się, że spożywając błonnik, pomagamy „dobrym” bakteriom, które chronią nasz organizm przed infekcjami.
Masz aktywną subskrypcję?
Zaloguj się lub wypróbuj za darmo
wydanie testowe.
nie masz konta w serwisie? Dołącz do nas