Przełom naukowy: koniec problemów z wyciskaniem keczupu

Koniec restauracyjnego koszmaru. Nanotechnolodzy z prestiżowej amerykańskiej uczelni MIT znaleźli wreszcie sposób na wyciskanie keczupu z butelki

Publikacja: 25.05.2012 14:32

Przełom naukowy: koniec problemów z wyciskaniem keczupu

Foto: Archiwum

Naukowcy pracujący pod kierunkiem nanotechnologa Dave'a Smitha wymyślili substancję którą nazwali LiquiGlide. Substancja organiczna pokrywa dowolny produkt żywnościowy powłoką, która powoduje, że nie przyklei się on do ścianki opakowania.

Problem, z którym boryka się każdy użytkownik szklanych butelek z keczupem, tylko z pozoru jest zabawny. Według Smitha wprowadzenie jego wynalazku do powszechnego użycia, nie tylko przy produkcji keczupu, spowoduje w samych USA oszczędność 1 mln ton żywności, wyrzucanej co roku z powodu niemożności wydobycia jej z opornego opakowania.

Jak donosi magazyn "Fast Company", skład LiquiGlide jest otoczony tajemnicą. Wiadomo jednak, że wszystkie jego składniki są dopuszczone do spożycia przez FDA, czyli amerykański odpowiednik naszego Sanepidu.

Tak było dotąd:

A tak będzie teraz:

Materiał Partnera
Oszukują i rozdają nagrody. Tego (na pewno!) nie wiesz o storczykach
Materiał Promocyjny
Mieszkania na wynajem. Inwestowanie w nieruchomości dla wytrawnych
Materiał Partnera
Motory molekularne. Tak naukowcy uczą nanocząsteczki kręcić się na zawołanie
Nauka
Połączenie tych dwóch leków wydłużyło życie myszy o około 30 proc. Czy pomoże ludziom?
Nauka
Naukowcy ostrzegają przed tym, co dzieje się w oceanach. „Prawdziwy powód do niepokoju”
Nauka
Rak i ryba. Czy mogą nam pomóc usunąć mikroplastik ze środowiska?
Nauka
Niezwykłe znalezisko na Hawajach. Z jądra Ziemi wyciekają złoto i inne cenne metale