Reklama
Rozwiń
Reklama

Przełom naukowy: koniec problemów z wyciskaniem keczupu

Koniec restauracyjnego koszmaru. Nanotechnolodzy z prestiżowej amerykańskiej uczelni MIT znaleźli wreszcie sposób na wyciskanie keczupu z butelki

Publikacja: 25.05.2012 14:32

Przełom naukowy: koniec problemów z wyciskaniem keczupu

Foto: Archiwum

Naukowcy pracujący pod kierunkiem nanotechnologa Dave'a Smitha wymyślili substancję którą nazwali LiquiGlide. Substancja organiczna pokrywa dowolny produkt żywnościowy powłoką, która powoduje, że nie przyklei się on do ścianki opakowania.

Problem, z którym boryka się każdy użytkownik szklanych butelek z keczupem, tylko z pozoru jest zabawny. Według Smitha wprowadzenie jego wynalazku do powszechnego użycia, nie tylko przy produkcji keczupu, spowoduje w samych USA oszczędność 1 mln ton żywności, wyrzucanej co roku z powodu niemożności wydobycia jej z opornego opakowania.

Jak donosi magazyn "Fast Company", skład LiquiGlide jest otoczony tajemnicą. Wiadomo jednak, że wszystkie jego składniki są dopuszczone do spożycia przez FDA, czyli amerykański odpowiednik naszego Sanepidu.

Tak było dotąd:

Reklama
Reklama

A tak będzie teraz:

Naukowcy pracujący pod kierunkiem nanotechnologa Dave'a Smitha wymyślili substancję którą nazwali LiquiGlide. Substancja organiczna pokrywa dowolny produkt żywnościowy powłoką, która powoduje, że nie przyklei się on do ścianki opakowania.

Problem, z którym boryka się każdy użytkownik szklanych butelek z keczupem, tylko z pozoru jest zabawny. Według Smitha wprowadzenie jego wynalazku do powszechnego użycia, nie tylko przy produkcji keczupu, spowoduje w samych USA oszczędność 1 mln ton żywności, wyrzucanej co roku z powodu niemożności wydobycia jej z opornego opakowania.

Reklama
Materiał Partnera
Chcieliby dwójkę. Dlaczego więc Polacy coraz rzadziej decydują się na dzieci?
Materiał Promocyjny
Aneta Grzegorzewska, Gedeon Richter: Leki generyczne też mogą być innowacyjne
Materiał Partnera
Krewny z Ameryki. Jak filmy opowiadają niezwyczajną historię polskich emigrantów
Materiał Partnera
Czy można wykryć, że pracę napisała AI? Nauczyciele akademiccy vs. ChatGPT
Materiał Partnera
Zegar biologiczny. Co naprawdę decyduje o naszej produktywności?
Materiał Promocyjny
Raport o polskim rynku dostaw poza domem
Nauka
Jak urozmaicić spacery i biegi? Eksperci mają niecodzienny pomysł. „Zaczynać powoli”
Materiał Promocyjny
Manager w erze AI – strategia, narzędzia, kompetencje AI
Reklama
Reklama