Schudnąć przez sen

Niewyspani stajemy się głodni. A to zniszczy każdy plan odchudzania.

Aktualizacja: 04.06.2015 22:25 Publikacja: 04.06.2015 21:04

Co najmniej 8,5 godziny snu to najlepszy sposób na kilogramy

Co najmniej 8,5 godziny snu to najlepszy sposób na kilogramy

Foto: 123RF

Czasu do wakacji coraz mniej, a brzuch wisi, jak wisiał. Jak sobie pomóc w walce z kilogramami? Odpowiedź jest dość przyjemna – więcej spać.

Tak przynajmniej wynika z badań specjalistów z Uniwersytetu Nebraska. Opisują oni na łamach „Journal of Health Psychology", w jaki sposób brak snu wpływa na równowagę hormonalną organizmu i co to oznacza dla odczucia głodu. Po źle przespanej nocy hormon kontrolujący apetyt działa słabiej. Jesteśmy zmęczeni i czujemy, że trzeba połknąć więcej kalorii. W dodatku silniej odczuwamy stres, co sprawia, że słabiej kontrolujemy chęć przegryzienia czegoś na poprawę nastroju.

„Problemy ze snem nie są uważane za standardowy składnik poradnictwa związanego z odchudzaniem i kontrolą wagi ciała" – pisze Alyssa Lundahl. „Jednak uważamy, że usunięcie problemów z bezsennością może pośrednio wpływać na ilość przyjmowanego pokarmu i powinno zostać uznane za niezbędny element diety".

Do takich samych wniosków doszedł dr Jean-Philippe Chaput z Children's Hospital of Eastern Ontario Research Institute w Ottawie, który wykonał eksperyment z odchudzającymi się ochotnikami. Przez dwa tygodnie jednej grupie pozwalał spać 8,5 godziny, a drugiej tylko 5,5. Ci, którzy spali krócej, stracili od 55 do 60 proc. mniej niż ci, którzy się wysypiali.

Więcej dowodów? Specjaliści przyjrzeli się osobom „w prawdziwym życiu", a nie podczas kontrolowanego eksperymentu. 245 kobiet, które brały udział w półrocznym programie odchudzania, poproszono o ocenę snu. Panie, które spały ponad 7 godzin w ciągu nocy, zrzuciły o ok. jedną trzecią tłuszczu więcej – podkreśla dr Chaput.

Jak jeszcze ułatwić sobie dietę? Naukowcy (tym razem z Uniwersytetu Kolorado) zauważyli, że pewne potrawy sprzyjają szybszemu zasypianiu. Najlepsze jest to, że są to substancje zawarte w... mięsie. Chodzi o tryptofan, aminokwas niezbędny, czyli taki, który nie jest wytwarzany przez nasz organizm samodzielnie, lecz trzeba go dostarczać w pożywieniu. Sporo tryptofanu zawiera białko jajka, ryby, a także mięso indyka, kury, wołowina, ale również pestki dyni czy parmezan. Zaledwie jedna czwarta grama tryptofanu (tyle zawiera mała porcja kurczaka czy pierś indyka) wystarczy, aby skutecznie wydłużyć sen. Normalnie w ciągu całego dnia przyjmujemy do 2 g tryptofanu. Innymi słowy, jeżeli słuchać naukowców, to tuż przed pójściem do łóżka najlepiej przegryźć nóżkę kurczaka.

Nauka
Dlaczego koty są rude? Naukowcy w końcu rozwiązali zagadkę DNA
Materiał Partnera
Czy jest pan/pani za…? Oto, jak sposób zadawania pytań wpływa na odpowiedzi
Materiał Partnera
Wzór na sprawiedliwość. Jak matematyka może usprawnić budżet obywatelski?
Nauka
Naukowcy zaobserwowali „piractwo lodowe” na Antarktydzie. Zachodzi szybciej, niż sądzono
Nauka
Przełomowe odkrycie naukowców dotyczące szpaków. Podważa wcześniejsze twierdzenia